Elhelyezték a Kárpát-medence Aratókoszorúját a Szent István-bazilikában

Téma: 

Elhelyezték a Szent István-bazilikában szerdán a Kárpát-medence Aratókoszorúját, amelyet az idén hajdúnánási gazdasszonyok fontak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként.

A program szervezői, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselői együtt, ünnepélyes keretek között helyezték el a 800 búzakalászból álló díszes aratókoszorút a Szent István-bazilikában, ahol a következő hetekben megtekinthető az alkotás.

MTI Fotó Bruzák Noémi

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke az eseményen felidézte, hogy a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program tíz évvel ezelőtt indult útjára.

Hangsúlyozta: a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján,

a nemzeti összetartozás évében kiemelt jelentősége van az aratókoszorú elkészültének, amely a magyar közösség összetartását szimbolizálja.

Jelzi azt, hogy megmaradtunk, egy kenyéren vagyunk, közös az öröm, közös a bánat, közös a kudarc, közös a siker” – fogalmazott, kiemelve: az idelátogatók érezni fogják, hogy a nemzetben van erő, hit és kitartás.

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei elnöke, Hajdúnánás polgármestere elmondta: a míves búzafüzért négy gazdasszony napi nyolc órás fonással, három hét alatt készítette el.

A búzafüzért sok száz éves hagyományokat követve a zöld búzakalászokból alkották meg. A koszorú körkörösen szélesedő elemei jelképezik Magyarországot, illetve a Kárpát-medence és a világ magyarságát.

Fonásmintája tradicionális népművészeti elemeket ötvöz,

az áttört mintás lyukas csipke mellett megjelenik a rece, illetve a finom keskeny hetes minta, valamint az esőcsiga- és harangmotívum.

A magyar gazdaösszefogást és a világ magyarságának egységét hirdető koszorút Snell György püspök, a Szent István-bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre vette át, majd megáldotta az alkotást.

Az évente több ezer adományozót megmozgató Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programban Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel elsősorban búzát a magyar gyerekeket, családokat segítő szervezetek javára. A megyénként, régiónként összegyűjtött búzaadományokat közeli malmok őrlik meg, majd az így előállított liszt a kedvezményezett intézményeken, gyermekotthonokon keresztül évente több tízezer gyermek ellátását biztosítja.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkeink

A magyar kormány számára rendkívüli jelentőségű, hogy szülőföldjén saját nyelvén tanulhasson a magyarság - hangsúlyozta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csíkszeredai, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem központi tanévnyitó ünnepségén.

MTI Fotó Mohai Balázs

A Kárpát-medence valamennyi borvidékéről érkezett, jellegzetes helyi szőlőfajtákból készült fehérborok házasításából készíti el az Összetartozás borát a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete.

MTI/EPA/Ettore Ferrari

Ferenc pápa megnyitotta az irgalmasság rendkívüli szentévének második római szent kapuját a lateráni Szent János bazilikában vasárnap.

2021. január 22., péntek, Vince,Artúr