Elismerés a bölcsődei gondozóknak

Írta: itv , - Frissítve: 24th April, 2014 - 11:16am

Téma: 

Az első magyarországi bölcsőde megalapításának 162. évfordulóján az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Pro Familiis” Díjjal és miniszteri oklevelek átadásával köszönte meg azoknak a munkáját, akik több évtizedet töltöttek el a kisgyermekek és a családok szolgálatában. A tárca nevében Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár adta át a díjat és a miniszteri elismerő okleveleket Egerben.

A gyermek jövőjét döntően befolyásolja életének - a fogantatással kezdődő - első ezer napja. Ezért különlegesen szép és felelősségteljes azoknak a bölcsődei gondozóknak és mindenkinek a munkája, akik hivatásul választották, hogy ebben a korai, nagyon érzékeny életszakaszban foglalkoznak a kicsik gondozásával, fejlesztésével.

Kutatások igazolják, hogy több gyermek születik ott, ahol az édesanyák választhatnak a munkavállalás és az otthoni gyermeknevelés között, több gyermek születik akkor, ha a gyermeket nevelő nők könnyebben össze tudják egyeztetni a gyermeknevelést, a családi teendőket munkájukkal. Ennek érdekében a kormány jelentősen növelte a bölcsődei férőhelyek számát.

A Gyes időtartamát visszaállította három évre, továbbá a Gyed-extra bevezetésével arra törekedett, hogy minden élethelyzetben segítse a gyermekvállalást és a nők számára könnyebb legyen a visszatérés a munkahelyre. A kormány bölcsődeépítési programjának keretében 2010-től 2014 év végéig több mint 28 milliárd forintból 6000 új bölcsődei férőhely jön létre és 4800 már meglévő újul meg. Az év végére így országszerte 20 százalékkal több – összesen 38.520 – férőhely áll majd a kisgyermekes családok rendelkezésére, mint a 2010-es kormányváltáskor. A fejlesztések által 107 új bölcsőde létesült, és az új férőhelyek létrehozása közel ezer kisgyermeknevelő számára jelent új munkahelyet.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek étkeztetéséhez az állami hozzájárulás összege 2013. január elsejétől több mint 30%-kal, gyermekenként évi 102.000 forintra emelkedett. A bölcsődék finanszírozása kiszámíthatóbbá, működtetésük biztonságosabbá vált. 2014. január elsejétől a bölcsődében a korábbi „ténylegesen bent lévő” gyermek alapú finanszírozás helyett, a beíratott gyermek alapú finanszírozási rendszer lépett életbe, ezzel a bölcsődék finanszírozása, működtetése mintegy 20-30%-kal javul. Az ellátottak és az ellátók számára ilyen mértékű és jelentőségű változás a korábbi kormányzati ciklusokban nem volt.

Az év elejétől a fentieken túlmenően a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ellátását magasabb összeggel támogatja a kormány.

Szintén 2014. január elsejétől a bölcsődében gyermekétkeztetést biztosító önkormányzatok feladatalapú bér- és üzemeltetési támogatást kapnak, ami számukra a korábbiakhoz képest biztonságot jelent.

 

(Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság)

Kapcsolódó cikkeink