Emelkednek a bérek az egészségügyben

Téma: 

Szeptembertől a szakszervezetekkel és a szakmai szervezetekkel egyeztetett béremelés valósul meg az egészségügyben - mondta az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. A Jobbik kiterjesztené a bérrendezést.

Mészáros János közölte: az 2016-ban kormányrendeletben szabályozott módon átlagosan 26,5 százalékos béremelést kapnak a szakdolgozók, a szakorvosok és a szakgyógyszerészek bére 107 ezer forinttal nő. Minderre 19,2 milliárd forint pluszforrást biztosít a költségvetés.

MTI Fotó Vajda János

Jövőre folytatódik a béremelés, erre 2017-ben 82,6 milliárd forint pluszforrást fordítanak. A szakdolgozók bére 2017 novemberétől  további 12 százalékkal nő, majd 2018-ban és 2019-ben 8-8 százalék lesz a béremelés mértéke.

Ugyanakkor 2017 novemberétől újra emelkedik a szakorvosok és a szakgyógyszerészek fizetése is, 100-100 ezer forinttal. A szükséges forrásokat a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott folyamatos egyeztetés alapján biztosítja a kormányzat – fűzte hozzá.

Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese hangsúlyozta: megtették a szükséges intézkedéseket, hogy a bérfejlesztéshez szükséges pénz időben eljusson az intézményekhez. Ehhez külön informatikai rendszert fejlesztettek ki, amelyre a 253 érintett intézmény közül már 183 regisztrált. Egyúttal részletes tájékoztatást nyújtanak az intézményeknek az OEP honlapján, és egy levelezőrendszert is működtetnek – mondta.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ugyancsak felkészült a megemelt bérek kifizetésére. Az intézményekre nem ró pluszfeladatokat az intézkedés végrehajtása – közölte a sajtótájékoztatón Németh László, az ÁEEK vezetője.

Jobbik: kapjanak pénzt a karbantartók is

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár sajtótájékoztatón ismertette: szeptembertől a szakszervezetekkel és a szakmai szervezetekkel egyeztetett béremelés valósul meg, átlagosan 26,5 százalékos fizetésemelést kapnak a szakdolgozók, a szakorvosok és a szakgyógyszerészek bére 107 ezer forinttal nő.

A Jobbik úgy látja: az alapellátásban dolgozókra, így a háziorvosok asszisztenciájára, munkájukat segítő emberekre, valamint gazdasági, műszaki dolgozókra, karbantartókra, a munkaügyi apparátusra is ki kell terjeszteni az intézkedést. Hozzátette: a Fidesz mindig csak szűk rétegeknek kedvez, ezért, ha a Jobbik kormányra kerül, akkor “magasabb sebességre kapcsolja” a bérrendezést.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Vajda János

Kapcsolódó cikkeink

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkednek január 1-től 2014. január 1-től a nyugdíjakkal együtt 2,4%-kal emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék is.

MTI Fotó

Januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, és még idén novemberben várható egy újabb 20 százalékos béremelés – mondta el az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten, sajtótájékoztatón....

MTI Fotó Máthé Zoltán

A mentőápolók, a mentőorvosok, a szakorvosok, az ápolók és a szakgyógyszerészek, azaz összesen 98 ezer egészségügyben dolgozó számíthat fizetésemelésre elsejétől - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

2020. július 8., szerda, Ellák