Emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások is januártól

Téma: 

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkednek január 1-től 2014. január 1-től a nyugdíjakkal együtt 2,4%-kal emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék is. A nyugdíjhoz hasonlóan 2013-ban ezeknek az ellátásoknak is jelentősen emelkedett a reálértéke, ami mintegy 600 ezer főt érintett kedvezően.

A kormánynak a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzésére tett lépései az elmúlt több mint három évben kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá tették az idős emberek életét. Míg a szocialista kormányok alatt nőttek a rezsiköltségek és az infláció, jelentősen csökkent a nyugdíjak reálértéke, sőt, a nyugdíjak megadóztatását tervezték, addig a kormány 2012-ben megakadályozta a nyugdíjak megadóztatását, csökkentette a rezsiterheket, az inflációt és emelte a nyugdíjak vásárlóértékét. Ezzel könnyítette mintegy kétmillió idős ember életét valamint azokét, akik rokkantsági vagy rehabilitációs járadékot, illetve baleseti járadékot kapnak.

2006 és 2010 között a nyugdíjak reálértéke 8,5%-kal csökkent, a mélypont a 2009-es év volt, amikor az idősek járandóságának reálértéke 12 hónap alatt 6,9 %-kal csökkent. 2011-óta a nyugdíjak reálértéke 3,3%-kal nőtt, ami elsősorban az inflációkövető nyugdíjemeléseknek és a 20 éve legalacsonyabb inflációnak köszönhető. Nagyon kedvező a nyugdíjasok számára továbbá a távfűtés és a villany díjának 20%-os, a víz, csatorna, szennyvízszippantás, a PB-gáz, valamint a kéményseprés díjának 10%-os csökkentése is.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, és még idén novemberben várható egy újabb 20 százalékos béremelés – mondta el az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten, sajtótájékoztatón....

MTI Fotó Máthé Zoltán

A mentőápolók, a mentőorvosok, a szakorvosok, az ápolók és a szakgyógyszerészek, azaz összesen 98 ezer egészségügyben dolgozó számíthat fizetésemelésre elsejétől - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

2020. július 8., szerda, Ellák