EP-választás: kórházi betegek is szavazhatnak

Téma: 

Azok a fekvőbetegek, akik a május 26-i európai parlamenti (EP-) választás napján nem tudnak a lakcímük szerinti szavazókörben szavazni, átjelentkezhetnek és mozgóurnát kérhetnek a voksoláshoz.

 

Azoknak, akik például fekvőbeteg-gyógyintézményben, bentlakásos intézményben vagy otthonuktól távol, családjuknál történő ápolás miatt nem tudnak a lakcímük szerinti szavazókörben szavazni, de élni kívánnak a szavazati jogukkal, át kell jelentkezniük az ellátó intézmény helye szerinti településre.

MTI Fotó Kovács Tamás

Az átjelentkezést május 22-én 16 óráig lehet kérni a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online a Nemzeti Választási Iroda honlapján keresztül. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni kíván.

Az idei választás újdonsága, hogy a választópolgárnak nem kell külön átjelentkezési kérelmet benyújtania, majd mozgóurnát igényelnie: amennyiben a kérelmező a lakcímétől eltérő szavazókörbe kér mozgóurnát, azt egyben átjelentkezési kérelemnek is kezeli a választási iroda, törli a választópolgárt a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe.

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár nyújthat be. A pusztán kényelmi okra, vagy a munkavégzésre hivatkozó kérelmeket a választási irodák elutasítják.

Annak, aki saját szavazókörében kíván mozgóurna útján szavazni, csak a mozgóurna iránti kérelmet kell benyújtania. A mozgóurna iránti kérelmet levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül interneten legkésőbb május 22-én, szerdán 16 óráig, személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással interneten május 24-én, pénteken 16 óráig vagy május 24-én 16 órát követően ügyfélkapus azonosítással interneten május 26-án, vasárnap 12 óráig kell benyújtani.

A kérelemnek a szavazás napján legkésőbb 12 óráig kell megérkeznie a szavazatszámláló bizottsághoz. A mozgóurna iránti kérelemnek az érintett személyazonosító adatain és a szavazás helyszínén túl tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkeink

Lépfene - Jó állapotban vannak a megfertőződött betegek

Jó általános állapotban vannak, várhatóan néhány napon belül elhagyhatják a kórházat a lépfenével fertőzött betegek - tájékoztatta a debreceni Kenézy kórház infektológiai intézetének főorvosa pénteken az MTI-t.

 

MTI/EPA/Claudio Peri

A betegeknek és a velük foglalkozó családtagoknak és egészségügyi dolgozóknak szentelt világnapot tartja a katolikus egyház szombaton, amelynek alkalmából Ferenc pápa az egészséghez és a gyógyuláshoz való jogot hangsúlyozta.

MTI Fotó Rosta Tibor

Még sehol sem törzskönyvezett, de a kettes fázisú gyógyszerpróbákon túlesett orvosságokhoz is hozzájuthatnak ezentúl a magyar kórházakban a betegek, ami főleg a súlyos daganatos pácienseknek jelenthet reményt - írja a Népszabadság.

MTI Fotó

A betegek világnapját tartja ma a katolikus egyház.

2019. október 24., csütörtök, Salamon