Eredményesen zárultak a szakszervezet és a Tesco bértárgyalásai

Téma: 

Eredményesen zárultak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Tesco közötti bértárgyalások, így a cég 2015-ben mintegy 6000 munkavállalója számára biztosítja a szakmai bérminimumot, ami az érintett dolgozók számára 10-15 százalékos béremelkedést jelent a minimálbérhez, illetve a jelenlegi béréhez képest - közölte a KASZ.A minimálbér közeli keresetű munkavállalók körében végrehajtott bérrendezés eredményeként minden munkavállaló megkapja a szakmai bérminimumot. (Ennek törvényben meghatározott összege 2015-re 122 ezer forint). A közlemény szerint a béren kívüli juttatások mértékét a vállalat összes, azaz több mint 20 ezer munkavállalójának emelik 30 százalékkal, nettó 3400 forinttal.

 Czeglédi Zsolt

A KASZ kiemeli: a megállapodásnak köszönhetően - bérsávoktól függően - 2 és 5 százalék közötti mértékben emelkedik az áruházak dolgozóinak átlagbére. Utóbbi a Tesco tájékoztatása szerint jelenleg bruttó 123 ezer forint. A szakszervezet alapvető célja volt, hogy a 2015-ös évben minden Tesco-munkavállaló jövedelme emelkedjen - tette hozzá a KASZ.

A szakszervezet közleményében azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábban is szakmai bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók és a most megemelt bérezésű dolgozók között bérfeszültség alakulhat ki.Ezért javasolták, hogy a vállalat arányosan emelje meg a jelenleg is szakmai bérminimumot, vagy ennél többet kereső dolgozók bérét is, de az idei évben bérrendezésre fordítható központilag jóváhagyott keretösszegből ezt már nem lehetett megvalósítani. Ugyanakkor kiemelték, hogy a vállalat képviselői megértették a helyzetben rejlő kockázatokat és ígéretet tettek arra, hogy a következő években esedékes bérfejlesztéskor figyelembe veszik az idei évben felmerült problémát.Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkeink

Elérte a hárommilliárd forintot az az összeg, amelyet a Tesco vállalat megspórolt tavaly a magyar költségvetésbe fizetendő közterheiből.

vsz.hu

A VDSzSz Szolidaritás a Vasúti Érdekegyeztető Tanács rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi keddre, a vasárnapi nógrádi vonatbaleset kapcsán a szükséges intézkedések meghatározása érdekében - közölte a szakszervezet.Az érdekképviselet a rendkívüli ülés...

MTI-fotó: Máthé Zoltán

Hetekig benne volt a levegőben a Tesco eladása Magyarországon is.

2019. december 9., hétfő, Natália