Erősödik az influenzajárvány, de ingyen sincs igény a védőoltásra

Téma: 

Több mint egymillió ember térítésmentesen kaphatná meg az influenza elleni védőoltást, mégsem jelentkeznek a háziorvosoknál a vakcináért. Pedig a jelzések szerint hétről hétre nő a betegek száma, és egyre terjed a járvány – írja hétfői számában a Világgazdaság.

 

Az idei szezonban az 1,3 millió rendelkezésre álló influenza elleni ingyenes vakcinának az 53,3 százalékát, vagyis csaknem 640 ezer adag oltóanyagot használtak fel január elejéig a háziorvosok” – közölte a lap érdeklődésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

MTI Fotó

Az alacsony arány nem meglepő, hiszen egy évvel korábban ennél is kevesebben, 628 ezren kérték a védőoltást. Az NNK közlése szerint az influenza elleni ingyenes vakcina csupán 60 százaléka fogyott el tavaly. A 2020-as oltóanyag-felhasználásról a végleges részletes adatok április végén jelennek meg.

A praxisokban a térítésmentes védőoltást elsősorban a rizikócsoportba tartozók, például a hatvan év felettiek, a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben, valamint az immunhiányban szenvedők kaphatják meg.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

MTI/Máthé Zoltán

Az alapjövedelem ellentétes az emberi természettel, az élet teljesen máshogy működik - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában szerdán.

Ingyen mobil a szegényeknek

Az elképzelés az indiai miniszterelnök irodájában született meg és egyelőre komoly vita van arról, hogy valóban elindítsák-e a programot vagy sem. A The Times of India cikke szerint a jelenlegi tervben az szerepel, hogy több mint 70 millió családot vonnának be a projektbe.

A Mobilitási Hét a korábbi évekhez hasonlóan az Autómentes Napon, szeptember 22-én zárul. Már hagyomány, és így lesz ez most is, hogy ezen a napon egy család (maximum 2 felnőtt és 3 gyermek) ingyen utazhat az MVK Zrt.

2020. augusztus 3., hétfő, Hermina