Értesítést kap a NAV-tól, aki nem felel meg a köztartozásmentesség feltételeinek

Téma: 

Új szolgáltatásként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – teszt jelleggel – előzetes értesítést küld azoknak, akik a november 25-i előzetes vizsgálat szerint valamilyen mulasztás miatt már nem felelnek meg a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés feltételeinek. Ez lehetőséget ad arra, hogy még időben pótolják a mulasztást.

A NAV mindig a hónap utolsó napja szerinti állapotot veszi figyelembe, amikor azt vizsgálja, hogy az adóalany megfelel-e a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés feltételeinek és a tárgyhónapot követő hónap 10-én frissíti adatbázisát.Az adóhatóság új szolgáltatásával az adatbázisban szereplő adózókat segíti azzal, hogy annak, aki a rendelkezésére álló adatok szerint már nem felelne meg a jogszabályi feltételeknek, erről a Cégkapun vagy a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY) tárhelyen keresztül, elektronikusan előzetes értesítést küld.

hirado.hu

Az adózóknak a tárgyhónap utolsó napjáig – jelen esetben november 30-áig – kell pótolniuk az előzetes értesítésben megjelölt hiányosságokat, valamint teljesíteniük a tárgyhónapban esedékes további adókötelezettségeiket. Ha az adózó időközben már rendezte mulasztását (például tartozását befizette, bevallását benyújtotta), nincs további teendője, a levelet tárgytalannak tekintheti.

A NAV szerint gyakran előfordul, hogy az adózók kisebb mulasztás, jellemzően kisebb összegű, néhány ezer forintos, elsősorban figyelmetlenségből adódó folyószámla-rendezési problémák miatt kerülnek ki az adatbázisból. Ennek következménye pedig számos kellemetlenség lehet, hiszen a mulasztás pótlása után leghamarabb a következő havi adatbázis-frissítéssel kerülhetnek vissza. Ez leginkább az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) bejelentésre kötelezett adózóknak fontos, hiszen, aki szerepel az adatbázisban, és megfelel a feltételeknek, mentesül a biztosítéknyújtási kötelezettség alól –írja az adóhatóság.

Forrás: MTI

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Nem felel meg a venezuelai választási törvény követelményeinek az a népszavazási kezdeményezés, amelyet a parlamenti ellenzék kezdeményezett Nicolás Maduro államfő elmozdítására - jelentette ki egy interjúban az országos választási bizottság elnöke....

A Tejútrendszer első "csontját" - egy porból és gázokból álló hosszú "indát" - fedezték fel az infravörös tartományban működő Spitzer-űrteleszkóp segítségével a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatói, akik eredményeikről az Amerikai Csillagászati Társaság...

Távozik Andy Rubin az Android fejlesztések éléről - olvasható a Google hivatalos blogjában. Andy Rubin 2004-ben vette rá a Google-t az együttműködésre, így sokan hívják őt az Android atyjának is.

Oscar Pistorius a bíróságon

Óvadék ellenében szabadlábon védekezhet a gyilkossággal vádolt Oscar Pistorius, de továbbra is szándékos emberöléssel vádolják – így döntött a sportoló ügyében eljáró bíróság a dél-afrikai Pretoriában pénteken.

2020. február 20., csütörtök, Aladár,Álmos