Ezek a jelek utalnak arra, hogy kutyánk hőgutát kapott

Téma: 

„Állati” meleg van! – mondogatjuk ezt gyakran mostanában. Ilyenkor jusson eszünkbe, hogy kedvenceink ugyanúgy szenvedhetnek a hőségtől, mint mi. A Balatoni Nyár vendége dr. Szinesi András, az Ajkai Állatorvosi Központ állatorvosa volt.

A kutya a tüdején keresztül tud csak párologtatni és hőt elvonni, a nagy hőségben akár hőgutát is kaphat, amely halálos is lehet – fogalmazott dr. Szinesi András. A túl meleg víz nem oltja a kutya szomját, ugyanakkor túl hideg vizet sem szabad adnunk, mert könnyen okozhat mandula-, légcső-, súlyosabb esetben tüdőgyulladást is.
 
MTI Fotó
 

A hőguta jellemző tünetei a kutyáknál a zavartság, koordinálatlan mozgás, az erős lihegés. Ha észleljük ezeket a jeleket, azonnal árnyékba kell vinni az állatot, és ajánlott vizes ronggyal vagy locsolással minél hamarabb lehűteni a kutya koponyáját, mert ott keletkezhetnek a legnagyobb károk.

Amikor állattal utazunk, akkor figyeljünk a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Kellő ivóvíz-mennyiséggel készüljünk, és ha van rá mód, légkondicionálót is használjunk az autós utazások során. Fontos odafigyelni arra is, hogy semmiképp se hagyjuk az állatokat zárt autóban, még rövid időre sem, ugyanis a hőmérséklet egy álló autóban percek alatt nagyon megemelkedhet – hangsúlyozta az állatorvos a Balatoni Nyár műsorában.

Forrás: hirado.hu, Duna Televízió

Kép: MTI Fotó

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Az ország biztonságához a honvédség és a rendőrség összefogása kell, a Fidesz elnöksége pénteken dolgozza ki, hogy ellenzéki támogatás híján milyen megoldást keres majd erre - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nem háríthatják át a fogyasztókra az energiacégek a jövőben a gázlopásából, a mérőórák pontatlanságából és a szivárgásokból adódó veszteségeiket. Az energiahatóság számításai szerint így több mint 10 milliárd forint maradhat évente a fogyasztóknál.

Photo: MTI  /Daily News Hungary

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Salzburgban, ahol az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez...

2020. szeptember 24., csütörtök, Gellért,Mercédesz