Ezért váltanák át a változó kamatozású hiteleket fix kölcsönökre

Téma: 

Háromszázharminc pontból álló programot dolgozott ki a Magyar Nemzeti Bank: a javaslatokkal tovább erősödhet a magyar gazdaság és felzárkózhat a nyugati országokhoz. A program a nemzetgazdaság tizenkét területét elemzi, a célok között szerepel a hazai vállalatok termelékenységének és versenyképességének javulása, az egészségi állapot javítása, a digitalizáció, valamint a hitelezés megreformálása is.

 

A versenyképességi programban jelentős részt szántak azoknak a lépések, amik segíthetik, hogy a meglévő változó kamatozású hiteleket fix kamatozású hitelekké váltsák át az ügyfelek – fogalmazott Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóságának igazgatója az M1 Forint, fillér című műsorában.

MTI Fotó Mohai Balázs

A változó kamatozású hitelek fix törlesztésű kölcsönre történő átváltásával megszűnhet a kamatkockázat. A kiszámítható kamatok mellet a jegybank célja az is, hogy a hitelfelvétellel járó költségek csökkenjenek és egyszerűsödjön az adminisztráció.

Banai közölte: a hitelkiváltásnak van egy díja, ami csökkenthető, hiszen törvény szabja meg ennek a maximumát, illetve jelentős adminisztratív teherrel is jár. Aki vett fel hitelt, az tudja, hogy ezeknek az átfutási ideje, illetve az elintézendő ügyek száma sok esetben nem kevés, ezeket szintén csökkenteni kellene.

Központi rendszer rövidítené az ügyintézést

Az MNB azt is javasolja, hogy a bankok egy központi rendszer segítségével információt kapjanak az ügyfelekről, így nem lenne szükség munkáltatói vagy jövedelemigazolásra. Ezzel is rövidülhet az ügyintézés ideje. Emellett számos terület, mint például az értékbecslés, digitális csatornákon történhetne a jövőben.

Lekérhetik a hiteligénylőről, hogy korábban milyen hitelekkel rendelkezett, mennyit fizetett havonta, milyen késedelmei voltak, ha egyáltalán voltak, tehát teljes rálátást kapjanak a hiteligénylőre – mondta Sándorfi Balázs, a Bankmonitor Kft. ügyvezetője.

A csok akár tízmillió forintos támogatást is biztosíthat

További kedvező változást hozhat a hitelezésben a kormány családvédelmi akcióterve. Július elsejétől a legalább kétgyermekesek használt ingatlan vásárlására is igénybe vehetik a csok kedvezményes hitelét, emellett minden 18 év feletti és 40 év alatti nő, aki az első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik, legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelt vehet fel.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint olyan 10 millió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású hitelről van szó, amely akár teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá is válhat. Tehát a 10 millió forintot akár teljes egészében megtarthatják a fiatal házasok úgy, hogy ezt nem kell később visszafizetniük

A 2019. július 1-je után született gyermekek után járhat a kamattámogatott kölcsön. Az első, a második és a harmadik gyermek születése után további kedvezmények lépnek életbe. A havi törlesztőrészlet legfeljebb 50 ezer forint lehet – mondta Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője.

A tervek szerint 10 millió forintos hitelt vehetnek fel. Ha a második gyermek is megszületik, akkor ezt az összeget nem kell teljes egészében visszafizetni. Második gyermek megszületése esetén 30 százalék, harmadik esetén pedig akár a teljes tartozás elengedésre kerülhet.

A falusi csok a kistelepüléseken biztosítja a támogatást

Július elsejétől igényelhető a falusi csok is, melyet új és használt ingatlan vásárlására, vagy meglévő ingatlan korszerűsítésére fordíthatnak az érintett családok. A támogatás az olyan 5000 fő alatti kistelepüléseken vehető igénybe, ahol a lakosságszám a 2003. január 1-jei adatokhoz képest csökkent.

Egy gyermeknél 600 ezer forint, három gyermek esetén már 10 millió forint vissza nem térítendő támogatással kalkulálhatnak az igénybe vevők – mondta Sándorfi Balázs.

Az Országgyűlés a tavaszi ülésszakban szavazhat a törvényjavaslatokról.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkeink

Fórum keretében tájékoztatta Tállai András önkormányzati államtitkár, országgyűlési képviselő a Mezőkövesdi Járás polgármestereit és nevelési, oktatási intézményeinek vezetőit a Mezőkövesdi Önkormányzati Hivatalban.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legfrissebb adatai szerint az idén október 31-ig 78 610 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások a rögzített árfolyamú törlesztést vállaló deviza alapú jelzáloghitelesek igénylése alapján -...

Miczán József szeptember 18-án reggel 9 órakor feljelentést tesz a Megyei Főügyészségen a deviza alapú hitelt kibocsátó bankok ellen. A pénzintézeteket tiltott szerencsejáték vétsége, uzsora bűncselekmény, csalás és népirtás bűntettének gyanújával vádolja.

Az egyházak által felvett devizahitelek konszolidációját is tervezi a kormány - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken Hódmezővásárhelyen az MTI-vel.

2019. július 20., szombat, Illés