Ezt a kilenc hibát követjük el

Téma: 

A koronavírus elleni védekezésben az emberek negyede nem olyan elővigyázatos mint ahogyan állítja. Ezért tévedés abból kiindulni, hogy ismerőseink ugyan olyan körültekintően járnak el mint mi magunk – írja egy amerikai pénzügyi hírportál, a Business Insider amely összegyűjtötte azt a kilenc tipikus hibát, amelyeket leggyakrabban követünk el a védekezés során. A listát az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány is közzétette.

A közgazdaságtanon belül a viselkedésgazdaságtan egyre fontosabb szerepet tölt be. Korábban, évszázadokig azzal érveltünk, hogy minden egyén racionális, racionális döntéseket hoz, érzelmei által nem befolyásolt és alapvetően mindig optimálisan dönt. Aztán egyre inkább felismertük a tényt, hogy ez nincs mindig így – kezdte a beszélgetést az M1 Ma reggel című műsorában Pásztor Szabolcs az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója.

EPA

A döntés elméletben azt szoktuk kiemelni, hogy minden döntésünk érzelmi alapon születik, és ezeket az érzelmi alapon meghozott döntéseket próbáljuk tényekkel magyarázni. Befolyásolnak bennünket a meggyőződéseink, a hiedelmeink és gyakran az egyén felül kíván kerekedni a tudományos tényeken és a saját hiedelmei vezérlik, ezért fordul elő sokszor, hogy tényszerű kérdéseket is sokszor más megvilágításba helyezünk – tette hozzá a vezető kutató.

A hibák között ott van, hogy például ami nem tiltott azt az emberek úgy veszik, hogy kockázattal sem jár. Illetve, hogy nem egészként tekintünk a megelőző intézkedésekre.

A járványkezelésben az egyéni felelősség rendkívül fontos. Az egyén viselkedésének tanulmányozása is rendkívül fontos. Ha minden egyes gazdasági szereplő közgazdasági szempontból racionális lenne, akkor maximálisan követné a járványügyi előírásokat – emelte ki a vezető kutató.

Dél-Koreában az egyéneket mihamarabb szerették volna ráterelni arra, hogy hozzanak racionális döntéseket. Ők felismerték azt a tényt, hogy a határok lezárásával, ugyan komoly járványügyi eredmények érhetőek el, de összességében egyéni szinten kell fundamentális megoldásokat hozni.

Magyarországon azt láthatjuk, hogy emelkednek a napi esetszámok. Az országos tiszti főorvos szerint akkor járunk el helyesen, ha magunkra és a közvetlen családtagjainkon kívül mindenkire úgy tekintünk mint potenciális fertőzöttre.

Pásztor Szabolcs véleménye szerint, legyünk racionálisak, kövessük azokat a szabályokat amelyeket számunkra előírnak. Minden korábbi járvány megváltoztatta a közgazdasági gondolkodást és a közgazdaságtant is. Valószínűleg a koronavírus-járványnak is lesz ilyen hatása, de ezt egyelőre még nem tudjuk – mondta Pásztor Szabolcs.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Sóki Tamás

A harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla szerdán jogerősen kilenc év börtönre ítélte azt a 40 éves budapesti férfit, aki 2014 augusztusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonyódligeti gólyatáborában megerőszakolt egy lányt.

Kilenc hétig razziáznak az adóellenőrök Borsodban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatóságának adóellenőrei júliustól kilenc héten keresztül fokozottan ellenőrzik az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyeken üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységeket, a jelentősebb rendezvényeket,...

Illusztráció

Holtan találtak rá egy 60 éves férfira miskolci lakásában 2013. március 20-án délután. A sértettre akkor még ismeretlenek rátámadtak és olyan súlyosan bántalmazták, hogy a férfi a helyszínen életét vesztette.

Fotó: Christian Bruna / MTI / EPA Osztrák rendőrök Bécs belvárosában az óév utolsó napján 2015. december 31-én.

Elfogtak a hétvégén Bécsben kilenc irakit, akiknek valószínűleg közük lehet ahhoz, hogy szilveszter éjszakáján megerőszakoltak egy nőt az osztrák fővárosban, írja az MTI

2020. december 2., szerda, Melinda,Vivien