Fehérbe borult az ország

Téma: 

Hamarosan országszerte véget ér a tél második havazása. Péntek este óta gyakorlatilag mindenhol esett hosszabb-rövidebb ideig. Néhol akár 15-20 cm is összegyűlt. Az utak csúsztak, a közlekedés lelassult, több baleset is történt. Van, ahol szombat estére már elolvadt a hó.

Szombat reggelre szinte az egész országot hó borította. Pénteken kora estétől szombat délutánig szinte megállás nélkül havazott például Győrben. A hó vastagsága már meghaladta a 15 centimétert is. Egerben is hólapátolással kezdődött a nap.

MTI Fotó Komka Péter

A Komárom-Esztergom megyei Szomódon is takarítani kellett az autókat indulás előtt. Ami a felnőtteknek feladat, a gyereknek szórakozás. A munka után pedig épült a hóember is a kertben. A kisebbek örültek a hónak.

A Zala megyei Alsópáhokon is a gyerekek élvezték a legjobban a frissen lehullott havat. A helyi iskola játszóterén sokan gyűltek össze hógolyózni, később a hóemberépítés sem maradt el.

Kaposfüreden is kihasználták a havas szombati napot. Több mint ötszázan indultak el a szokásos év elejei Három királyok túrán. Voltak, akik szánkóval, mások kutyával vagy éppen hemperegve tették meg a 10 kilométeres távot.

Folyamatosan tisztítják az utakat

Budapesten a Közterület-fenntartó 85 munkagéppel tisztította és tisztítja Budapest utcáit, emellett pedig több mint 400-an takarítják a járdákat, lépcsőket és a gyalogátkelőhelyeket.

Kétszer 12 órás műszakban dolgoznak a járművek és az éjszakai műszakban is, mivel a csapadék megszűnését jelzik előre a meteorológusok, ezért a mellékutak síkosságmentesítésével folytathatják a munkát a szakemberek – mondta Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. PR szakreferense.

Sok baleset történt

A hóesés miatt országszerte sok baleset történt az utakon. A legtöbben elvesztették az uralmukat a járművük felett és az árokba csúsztak vagy oszlopnak hajtottak.

Az M5-ös autópályán, Kecskemét környékén három autó csapódott a szalagkorlátnak.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bőny közelében történt balesetben két ember vesztette életét. Eddig tisztázatlan körülmények miatt két autó ütközött össze, ketten olyan súlyos sérülést szenvedtek, hogy a helyszínen meghaltak, valamint további két ember súlyosan megsérült, őket a mentők kórházba vitték.

Nagykőrös és Kecskemét között szombaton késő este tükörjég nehezítette a közlekedést.

Forrás: MTI, hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Komka Péter

Kapcsolódó cikkeink

BorsodOnline

Személyi sérüléses közlekedési baleset történt a 26-os számú főúton kedden reggel Sajószentpéternél.

A 15. TVK Triatlon Nagyhét befejezését jelentő TVK Nap első versenyét a TREK Magyar Utánpótlás Gála jelentette, ahol nem borult a papírforma, hiszen valamennyi ranglistavezető nyerni tudott.

Saját autója borult rá, meghalt

Autó alá szorult és meghalt egy férfi vasárnap este közúti balesetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén – tudatta honlapján a katasztrófavédelem. A tájékoztatás szerint egy személyautó kerítésnek ütközött, és az autóból kirepülő férfire a jármű ráborult.

MTI/EPA/Jens Büttner

Ma borult, ködös idő valószínű. Hat megyében extrém hideg várható. Keddtől csütörtökig havazás, ónos eső is lehet, hétvégére azonban enyhül az idő, napközben már 10-12 fok is lehet.

2019. június 27., csütörtök, László