Fekete Károly püspök: érezni kell, hogy jó reformátusnak lenni

Téma: 

A gyülekezeti élet élénkítését, az istentiszteletek élőbbé tételét tekinti most kezdődő püspöki szolgálata fontos feladatának a Tiszántúli Református Egyházkerület megválasztott püspöke.

     Mindez azt a célt szolgálja, hogy "aki közénk tartozik, érezze: jó reformátusnak lenni, jó reformátusként élni az életünket" - mondta Fekete Károly az MTI-nek adott interjúban.

    A Debreceni Református Hittudományi Egyetem jelenlegi rektora, a Református Kollégium igazgatótanácsának elnöke Bölcskei Gusztáv 18 éves püspöki szolgálata után veszi át a legnagyobb, 414 egyházközséget tömörítő egyházkerület irányítását. 

    Fekete Károlyt tavaly december 9-én választották meg a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének.

    "Megrengetné a magyar reformátusságot, ha a Tiszántúl nem lenne benne" - vallja az új püspök. Szavai alátámasztására emlékeztetett az 1567-es alkotmányozó zsinatra. A zsinat a debreceni hitvallásban rögzítette azt a sajátos lelkiséget, amelyben a puritán hagyományok, a protestáns puritán mozgalmak meghatározóak voltak.

    Ennek a terjesztésében nagy szerepe volt a debreceni Református Kollégiumnak - tette hozzá, megjegyezve, hogy "a tiszántúli olyan mértéktartó imádságos lelkület, amely nem hivalkodó, nem akar erőszakos misszióval fellépni, tiszteletben tartja a hit személyességét, és olyan hozzáállást képvisel, amely a protestáns-ortodox értékeket is magában foglalja".

    Fekete Károly utalt arra, hogy a rendszerváltás után sok energia ment el külső építkezésre, ami persze fontos, mert "az egyháznak látszania kell".

    Az iskolarendszer, a diakóniai intézmények azonban csak akkor élnek, ha a gyülekezetek is jól működnek, ezért nagy figyelmet kell fordítani a lelki megújulásra - fűzte hozzá.

    Fekete Károly szerint a "lelkiség felfrissítéséhez" hozzájárulhat az igehirdetés megújítása, meg kell találni "az evangélium hirdetésének indirekt módját". A klasszikus istentiszteletek mellett olyan alkalmakat kell rendszeresíteni, ahol van lehetőség visszakérdezni, megbeszélni, értelmezni az összefüggéseket, ami "a felnőtt embert segíti, hogy fantáziát lásson és jártasságot szerezzen a bibliai gondolatban" - magyarázta a református püspök.

    Mindezek érdekében - tette hozzá - az egyházkerületben gyülekezeti felnőttképzési programot indítanak, ettől a gyülekezeti élet élénkítését is várják.

    A püspök a gyülekezeti élet élénkítése mellett fontosnak tartja az istentiszteletek élőbbé tételét. "Az istentisztelet a gyülekezet szívverése, amely nem a lelkész magánszáma, hanem közösségi feladat" - vallja a püspök, megjegyezve ugyanakkor, hogy az igehirdetés a lelkész legfontosabb tevékenysége.

    Fekete Károly, aki a Magyar Református Egyház Generális Konventje liturgiai bizottságának is elnöke, jelezte: hamarosan új, a gyülekezeti aktivitást is segítő, egységes istentiszteleti rendet vezetnek be a Kárpát-medencében.

    "Püspöki szolgálatom fontos területe lesz az istentisztelet megújításának segítése, és a gyülekezeti megújulás támogatása, amire óriási szükség van" - összegezte a törekvéseit Fekete Károly az MTI-nek. 

    A hit- és erkölcstan órarendbe iktatása "váratlanul jött, és sok fejtörést okoz" - mondta. Hozzátette: a hitoktatók továbbképzése mellett a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen most indul az osztatlan vallástanárképzés, amely hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő számú és felkészültségű szakember álljon rendelkezésre az iskolai hittanoktatásban.

    A közéleti együttműködéssel kapcsolatban Fekete Károly kifejtette: "az egyetem, a tudományos élet, a város összefogása olyan feladat, amelyet egy debreceni református püspöknek a szívén kell viselnie, s ezt meg is teszem".

    A Tiszántúli Református Egyházkerület új püspökét szombaton szentelik fel a debreceni Református Nagytemplomban.

 

mti

Kapcsolódó cikkeink

Illusztráció

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenleg Heves, Pest, Nógrád és Veszprém megye egyes kistérségeire tartja érvényben elsőfokú, azaz citromsárga riasztását, amelyet adott ónos eső kialakulásnak veszélye miatt adott ki.

 ORFK: elfogták a “fekete sereg” vezetőjét Spanyolországban

Elfogták a rendőrök a “fekete sereg” egykori, szökésben lévő vezetőjét Spanyolországban – erősítette meg a Blikk információit Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-nek.

EPA

Kína globális játékos akar lenni, az Egyesült Államok pedig úgy érzi, itt az utolsó pillanat, hogy megállítsa Kínát – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 szombat reggeli műsorában.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta a krími válság egyik kulcsa

A szevasztopoli hadikikötő és az ott horgonyzó orosz Fekete-tengeri Flotta létfontosságú eleme Vlagyimir Putyin elnök tágabb katonai geopolitikai ambícióinak, ezért elemzők szerint a flotta bebiztosításának vágya és a kikötő elvesztésétől való félelem az egyik oka annak, hogy...

2019. június 25., kedd, Vilmos