Félárbocra engedték a nemzeti lobogót

Írta: itv , - Frissítve: 4th November, 2014 - 12:58pm

Téma: 

Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra engedték Magyarország nemzeti lobogóját kedden reggel az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 58. évfordulóján, a Parlament előtti Kossuth téren.

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbocra eresztését a Szózat kíséretében a honvéd díszzászlóalj végezte el, a ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekara. A kegyelet kifejezésére a lobogó egész nap félárbocon marad.

A központi megemlékezések délután 4 órakor a Rákoskeresztúri Újköztemetőben lévő Nemzeti Emlékhelyen, a 301-es parcellánál folytatódnak. Köszöntőt mond Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke és beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter. Ezt követően Hende Csaba honvédelmi miniszter és Boross Péter, Magyarország egykori miniszterelnöke, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke bejárják a Kisfogház Emlékhelyet, majd elhelyezik az emlékezés virágait.

Este a Szent István Bazilikában emlékkoncerttel zárul "Az emlékezés napjának" programja. A nap folyamán 10 és 15 óra között ingyenesen látogatható az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás egykori színhelyén létrehozott Kisfogház Emlékhely.

Mindemellett számos vidéki helyszínen is tartanak megemlékezéseket a nemzeti gyász emléknapján.

1956. október 23-án békés tüntetéssel kezdődő fegyveres felkelés, forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra, valamint a szovjet megszállás ellen. A népfelkelés a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása után fegyveres szabadságharccá változott. Mind az utcai (fegyverrel is) politizálók, mind a kormánypolitikát irányítók sorsát végül a nemzeti függetlenséget eltipró november 4-ei második szovjet katonai invázió pecsételte meg, amely azután következett be, hogy Nagy Imre miniszterelnök november elsején meghirdette Magyarország semlegességét és kilépését a Varsói Szerződésből.

A fegyveres felkelők utolsó csoportjainak ellenállását november 10-11-én törte meg a hatalmas szovjet túlerő.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink