Felkészültek a Stop Soros végrehajtására az illetékes szervek

Téma: 

A Belügyminisztérium és a rendőrség felkészült a törvénycsomag végrehajtására, melynek hatályba lépésével tovább erősödik Magyarország és a magyar emberek biztonsága – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kontrát Károly hangsúlyozta: a hónap elején életbe lépett jogszabályok újabb erős eszközt adnak a rendőrség kezébe annak érdekében, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket az illegális migrációtól. Mostantól ugyanis bűncselekménynek számít az illegális migráció szervezése és büntethető mindenki, aki a magyar törvények kijátszására buzdítja a migránsokat – fejtette ki az államtitkár.
 
MTI/Soós Lajos
 

Mint elmondta: az erős törvényi felhatalmazás azért szükséges, mert folyamatos az Európát sújtó tömeges bevándorlás, és a Soros-hálózat, valamint a brüsszeli bevándorláspárti politika továbbra is migránsokkal próbálja elárasztani a kontinenst. Ugyancsak indokolttá teszi a szigorítást, hogy kritikus a helyzet a balkáni útvonalon, ahol migránsok tömegei akarnak különböző szervezetek és embercsempészek segítségével továbbjutni – fűzte hozzá Kontrát Károly.

Ebben a helyzetben a Stop Soros kiegészítette a rendőrségi törvényt is azzal, hogy a rendőrség részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában és működik a határbiztosítási távoltartás intézménye. Továbbá mostantól nem lehet elfogadni annak a menedékkérelmét, aki olyan országon keresztül érkezik Magyarországra, ahol nincs kitéve üldözésnek, illetve olyan országon keresztül utazott, ahol védelmet biztosítottak vagy biztosítottak volna számára, ha ezt igényli – ismertette Kontrát Károly.

Kontrát Károly egy héttel az után beszélt a Stop Soros törvénycsomag életbelépéséről, hogy a parlamenti képviselők több mint négyötödének támogatásával elfogadták a törvénycsomagot és az alaptörvény-módosítást.

A baloldali ellenzéki pártok vagy nemmel szavaztak, vagy egyáltalán nem nyomtak gombot a törvénymódosításokra. Az Európai Unióban is többen támadták az új magyar migrációs szabályozást.

Judith Sargentini, a Soros György szervezeteivel jó kapcsolatot ápoló európai parlamenti képviselő már aznap, a magyar jogállamiságról szóló jelentésének vitájában szót emelt a Stop Soros törvénycsomag ellen. Az Európa Tanács jelentéstevője szerint is aggodalomra ad okot a Stop Soros, mert problémákat vet fel a nemzetközi emberi jogok szempontjából. Ugyanígy a Velencei Bizottság és az ENSZ emberi jogi főbiztosa is kritikákat fogalmazott meg. Az Európai Bizottság pedig vizsgálni fogja az új magyar szabályozást.

Orbán Viktor miniszterelnök a kritikákra reagálva hangsúlyozta: a választási kampányban tett ígéretüknek tettek eleget a jogszabály módosításokkal.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Soós Lajos

 

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

Valószínűleg kötelezettségszegési eljárást indít a Stop Soros törvénycsomag miatt Magyarország ellen csütörtökön az Európai Bizottság – jelezték szerdán brüsszeli források.

2020. augusztus 11., kedd, Zsuzsanna,Tiborc