Felsrófolja a telekárat a csok

Téma: 

Rohamléptekkel indultak el felfelé a telekárak - mondta a szakértő a Híradónak -, a csok lendíti fel a piacot. Ő azt ajánlja, aki építkezni akar, vegye meg minél előbb a telket, aki viszont új lakást venne, annak érdemes lehet várnia, mert hamarosan sokkal nagyobb lehet a kínálat, mint most. A csok egyébként már hat nagy bankban és a takarékoknál is elérhető.

Szakértők szerint a csok-program miatt már most 2,6 százalékkal emelkedtek a telekárak. Budapesten továbbra is a hegyvidéki 12. kerület a legdrágább, Miskolcon viszont már 7 millió forintért is lehet telket venni. Drága Sopron is, ahol átlagosan 19 millióért kínálnak egy építési területet. A budapesti kerületekben - a 2., 3. és a 16. kerületet leszámítva - az árak nagyságrendileg megegyeznek a vidéki nagyvárosokéval. A legolcsóbb a 20. és a 23. kerület, de 10-17 millióért is vannak már területek, például a 17. és a 18. kerületekben.A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint, annak, aki csok-kal akar családi építeni, minél előbb érdemes egy erre alkalmas területet venni, mert azzal szembesülhet, ha sokat vár, elfogynak a telkek, és az árak is mennek fölfelé. Aki viszont új lakásba költözne, lehet, érdemes várnia egészen addig, míg a sok új ingatlan meg nem jelenik a piacon, hiszen így a beruházóknak versenyezniük kell a vásárlókért, ami az árak csökkentésével is járhat.A Híradó információink szerint mostantól már hat pénzintézetnél és a takarékszövetkezeteknél is fogadják a csok-igényléseket. A kedvezmény az OTP, az Erste, a Budapest Bank, az MKB, a K&H és az FHB fiókjaiban elérhető, a többi pénzintézetnél egyelőre még az előkészületek zajlanak. A kormány egyébként már a szerdai ülésen dönthet arról, hogy tovább könnyít a csok feltételein, így hozzájuthatnak a segítséghez azok is, akinek már van lakásuk és eltörölhetik a 30 milliós felső értékhatárt is.Forrás: hirado.hu, M1

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Krizsán Csaba

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményének (csok) januárban életbe lépett módosításai hatására minimálisan ugyan, de nőttek az érintett ingatlanok négyzetméterárai.

MTI Fotó Vajda János

Óriási az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, az idei első félévben 61 ezren érdeklődtek a bankoknál, és csaknem 12 ezer kérelmet nyújtottak be, összesen mintegy 32 milliárd forint értékben.

Shutterstock

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése megduplázhatja az igénybevevők körét – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az M1 műsorán csütörtökön.

2020. május 26., kedd, Fülöp,Evelin