A Fidesz az OLAF-jelentés vizsgálóbizottsági tisztázását akarja

Téma: 

A nagyobbik kormánypárt szerint akinek nincs takargatnivalója a 4-es metró beruházásával kapcsolatban, annak részt kell vennie az Országgyűlés gazdasági bizottságának szerdai, OLAF-jelentéssel foglalkozó ülésén.

Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a parlamenti testület szerdai ülésére Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnökök mellett Demszky Gábor korábbi szabad demokrata főpolgármester is meghívást kapott.

MTI Fotó Soós Lajos

“A Fidesz azt üzeni Demszky Gábornak, hogy nem a liberális klubban kell magyarázkodnia, nem ott van elszámolnivalója, hanem a vizsgálóbizottságok és a hatóságok előtt” – jelentette ki az egykori főpolgármester hétfői kijelentéseire reagálva.

A kormánypárt ezért bízik benne, hogy a gazdasági bizottság megkezdheti minden idők legnagyobb korrupciós botrányának tisztázását – fogalmazott Hidvéghi Balázs, hozzátéve, amennyiben a meghívottak nem jelennek meg a testület előtt, akkor az nagy valószínűséggel azt jelenti, takargatnivalójuk van az ügyben.

Hidvéghi Balázs felidézte, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján a 4-es metró “gigaberuházásnak” mintegy harmadát, 166 milliárd forintot “elloptak, elcsaltak, vagy valamilyen szabályellenes felhasználással érintett” és ezért Magyarországot 59 milliárd forintos visszafizetésre kötelezhetik Brüsszel irányába.

Fidesz: megvannak a felelősök

A jelentésből egyértelműen megállapítható, hogy a történtekért a korábbi szocialista kormányokat és Budapest szocialista-liberális városvezetését terheli a felelősség – hangsúlyozta a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki hozzátette, az utóbbi napokban újabb érdekességek derültek ki a beruházásról.

Példaként említette, hogy egy fővárosi felsővezető 40 százalékos kenőpénzt követelt, illetve az MSZP volt pártpénztárnoka, Puch László hozzá köthető cégen keresztül lehet érintett a botrányban.

Hidvéghi Balázs szerint az eddigi információk alapján hatalmas korrupciós összefonódás sejlik fel, ezért mindenképpen választ szeretnének kapni arra, hogy pontosan kik voltak a szereplők, és hová került “az a tömérdek metrópénz, amely a jelentés alapján hiányzik, illetve nem megfelelően használták fel”.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Soós Lajos

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Robert Ghement

Az Európai Bizottság elnökével közölt interjút csütörtökön a Politico brüsszeli hírportál, amelyben Jean-Claude Juncker egyebek mellett arról beszélt, hogy nem szeretné „elveszíteni” Magyarországot, amely Lengyelországgal együtt „problémás helyzet elé állítja az...

MTI Fotó Illyés Tibor

Az e heti brüsszeli fejlemények megerősítik, hogy Brüsszel mostani bevándorláspárti vezetése nem megállítani, hanem menedzselni, sőt inkább fokozni akarja a migrációt – jelentette ki a kormányszóvivő.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba