Fidesz: márciustól hatályos a pénzügyi rezsicsökkentés több intézkedése

Írta: itv , - Frissítve: 10th March, 2014 - 1:07pm

Téma: 

Márciusban lép hatályba a pénzügyi rezsicsökkentés több intézkedése, így például a készpénzfelvételi limit új szabályozása és a törvényt sértő bankok szigorúbb bírságolásának lehetősége - közölte a Fidesz szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert emlékeztetett, hogy februártól lehet ingyenesen felvenni havi összesen 150 ezer forintot, amivel egy kétkeresős család akár évi 40-50 ezer forintot is spórolhat.

    A parlamentnek egy hónappal ezelőtt azonban módosítania kellett az erről szóló törvényt, mert voltak arra utaló jelek, hogy "a bankok ismét kiskapukat keresnek az ügyfelek kárára" - mondta a szóvivő.    Ezért döntöttek arról - folytatta -, hogy a magyarországi bankautomatákból való készpénzfelvételnél a bank által beállított felső limit nem lehet kevesebb napi 150 ezer forintnál, tranzakciónként pedig 75 ezernél.    Az Országgyűlés továbbá felhatalmazta a Magyar Nemzeti Bankot, hogy minimum 500 millió forintos bírságot szabhasson ki a díjmentes pénzfelvétel szabályait megsértő pénzintézetekre. A rendelkezés március 20-án lép hatályba - ismertette.    Ugyancsak március 20-ig kötelesek a bankok tájékoztatást küldeni minden olyan adósnak, aki jogosult a gyűjtőszámlahitelre, de még nem kötött erre szerződést - közölte Zsigó Róbert. Hozzátette, hogy április végéig pedig azoknak kell tájékoztatást kapniuk a bankjuktól, akik már beléptek az árfolyamgátba. A pénzintézeteknek arról kell beszámolniuk, hogy ők eddig mennyit takarítottak meg az árfolyamrögzítéssel.    A Fidesz szóvivője egyúttal arra biztatta az ügyfeleket, ellenőrizzék számlakivonatukat, hogy a bank betartotta-e az díjmentességet a készpénzfelvételnél. Aki pedig még nem töltötte ki az ehhez szükséges nyilatkozatot, továbbra is megteheti: ahhoz, hogy áprilistól élhessen a lehetőséggel, március 20-ig kell nyilatkoznia.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink