Folytatódik a készenléti gyakorlat a magyar–szerb határnál

Téma: 

Három nap alatt mintegy 2300 katonát mozgósítanak, a még mindig aktív balkáni bevándorlási útvonal miatt tesztelik a felkészültségüket.

A madarasi határvédelmi bázison a katonák 72 órás szolgálatot teljesítenek, melynek célja, hogy egy erősödő migrációs helyzetben megfelelően biztosítsák a határ védelmét. Június vége óta a honvédség ugyanis csak speciális feladatokat lát el a határvédelemben, a járőrözésben már nem vesz részt.
 
MTI Fotó Máthé Zoltán
 

2015. szeptember 15-én zárta le Magyarország a zöldhatárt Szerbia felől. Addig, naponta 8–10 ezer ember lépett illegálisan az országba. A déli határon felépített kerítés, valamint a jogi szigorítások azonban új korszakot nyitottak az európai bevándorlási válság történetében.

Ettől kezdve azonban rendőri és katonai erő is kellett ahhoz, hogy visszatartsák a migránsokat attól, hogy áttörjék a kerítést, vagy annak megrongálásával próbáljanak átjutni a határon.

Több száz kamerát és mozgásérzékelőt is elhelyeztek a kerítés mentén, ez a biztonsági megfigyelő rendszer segíti a határon teljesítő rendőrök és katonák munkáját. Hetente átlagosan 200 illegális határátlépési kísérletet jelez a rendszer.

A mostani gyakorlaton a katonák újra együtt járőröznek a határvadászokkal, és a megfigyelési feladatokat is közösen teljesítik. A Magyar Honvédségnél jelenleg 2300 katona lát el folyamatos készenléti szolgálatot. Őket azonnal mozgósítani lehet, ha dél felől ismét nagyobb létszámú migránscsoportok akarnának bejutni az országba.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Máthé Zoltán

Az elrendeléstől a feladat végrehajtásáig katonai menetoszlopok jelenhetnek meg a déli határszakasz felé vezető főutakon, közvetlenül a határ körzetében, illetve a határ mentén

Az előző évhez hasonlóan a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség komplex vízből mentési gyakorlatot hajtott végre a Vadna- parkban augusztus 15-én.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megyei védelmi igazgatási gyakorlatra, valamint annak keretében a megyei járási mentőcsoportok rendszerbe állító gyakorlatára került sor november 21-én.

2019. július 20., szombat, Illés