A gazdaság további fehérítése a magyar versenyképesség egyik kulcsa

Téma: 

Domokos László úgy látja, hogy a növekvő adóbevételeket az adók és járulékok további csökkentésére érdemes fordítani, ami növeli a vállalkozások versenyképességét és több jövedelmet hagy a dolgozó családoknál.

Kulcskérdés, hogy az emberek érezzék: nyugalmat és békét kapnak, ha jogkövető magatartást folytatnak – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az M1 Ma reggel című műsorában az adózási fegyelem megerősödésével kapcsolatban. Hozzátette, hogy ez mindenkinek kiegyensúlyozott helyzetet teremt.

hirado.hu

Ehhez azonban kell a gazdasági növekedés is, hiszen bevételből lehet csak adót fizetni, e kettő támogatólag hat egymásra, és fenntarthatóvá teszi a gazdaság kifehéredését – emelte ki a hatóság vezetője. Rámutatott arra is, hogy még mindig vannak olyan többletadó-bevételek, amiket a jövőben lehet csökkenteni, amennyiben a gazdaság jól teljesít.

A személyi jövedelemadó 15 százalékos mértéke nagyon alacsony, de akár még ezt is lehet csökkenteni – vélekedett Domokos László. Fontos változásnak tartja a korábbiakhoz képest, hogy az utóbbi években jóval kevesebb munkavállaló hajlandó bejelentés nélkül dolgozni. A gazdaság széles része, kezdve a szolgáltatási szektortól egészen az idegenforgalomig, legalizálódik.

Az ÁSZ-elnök hangsúlyozta, hogy az állam eredményessége szempontjából kiemelt szerep jut a hatékony közpénzfelhasználásnak is, ami csökkentheti a forrásigényt. Domokos László a beruházások növekedését várja a közeljövőben, de emlékeztetett, hogy a munkaerőköltség mellett egyre inkább a munkaerő rendelkezésre állása jelenti a legnagyobb dilemmát.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

Az orosz Fekete-tengeri Flotta a krími válság egyik kulcsa

A szevasztopoli hadikikötő és az ott horgonyzó orosz Fekete-tengeri Flotta létfontosságú eleme Vlagyimir Putyin elnök tágabb katonai geopolitikai ambícióinak, ezért elemzők szerint a flotta bebiztosításának vágya és a kikötő elvesztésétől való félelem az egyik oka annak, hogy...

hirado.hu, YouTube

Igazolódott a reggel még csak pletykának tűnő hír: a legnagyobb és talán legismertebb informatikai cég, a Kék Óriás megvette az élő videóközvetítés magyar bajnokát, a Ustreamet.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 Az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt, mostantól azonban a figyelem lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett, Ötéves a kormány című konferencián, amelyen arról is...

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Csütörtökön indul Csíksomlyóba a Boldogasszony Zarándokvonat. A közel ezer utas között lesz kétszáz iskolás is, akik a kormány támogatásával kedvezményesen juthatnak el a pünkösdi búcsúba.

2021. március 3., szerda, Kornélia