Gazdaságvédelmi programon dolgozik a kormány

Téma: 

Gazdaságvédelmi programon dolgozik a kormány, amelynek célja, hogy egy esetleges világgazdasági visszaesésnél is meg lehessen védeni a munkahelyeket, a bérnövekedést és a fizetések vásárlóerejét – közölte az M1 híradója.

Erről a pénzügyminiszter beszélt a Kossuth Rádióban. Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar gazdaság továbbra is lendületben van, ezt a héten megjelent OECD-jelentés is megerősítette. A nemzetközi gazdasági szervezet szerint idén is jelentős gazdasági erősödéssel lehet számolni Magyarországon.
 
hirado.hu
 

A legfrissebb adatok azt támasztják alá, hogy egyre több embernek van munkája. Tavalyhoz képest 34 ezerrel nőtt a munkavállalók száma. A statisztikai hivatal jelentése szerint a negyedik negyedéves összehasonlításban a rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint tavaly az utolsó 3 hónapban.

A kormány a teljes foglalkoztatottság elérése mellett nagy hangsúlyt fektet a termelékenység növelésére is, hogy a magyar dolgozók ugyanakkora értéket állítsanak elő, mint a németek, az osztrákok, vagy éppen a csehek.

A magyar gazdaság eredményességét a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön kiadott országelemzése is alátámasztja. Az OECD szerint a magyar gazdaságot a jövőben is a lakossági fogyasztás és a beruházások húzzák majd.

Az OECD igazgatója elemzésében külön kiemelte, hogy a munkanélküliség történelmi mélypontra csökkent. A bérek is gyorsan növekednek, az elmúlt két évben lényegében a duplájára emelkedtek. Álvaro Pereira szerint ebben nagy szerepe van a folyamatosan növekvő beruházásoknak, fejlesztéseknek.

Pont a béremelések, a lakossági fogyasztás emelkedése, és a beruházások bővülése miatt idén nagyobb gazdasági növekedésre számít a kormány, mint amire az OECD – mondta Varga Mihály a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A pénzügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: a világgazdaság lendülete kezd kissé megtörni, ezért nem árt felkészíteni a magyar nemzetgazdaságot, hogy kedvezően reagáljon, ha a külső piacokon esetleg visszaesés következne be.

Varga Mihály hozzátette: a minisztériumok jelenleg a gazdaságvédelmi program részleteinek megtervezésén dolgoznak, amelyről várhatóan tavasszal dönthet a kormány.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: hirado.hu

 

Kapcsolódó cikkeink

A kormány az agrárközéposztály megerősítésén dolgozik

A kormány az agrárközéposztály megerősítésén dolgozik, az a célja, hogy minél több fiatal gazda és családi vállalkozás kapjon földet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

A japán Fukusima-1 atomerőmű szerződéses dolgozóinak közel fele a munkajogot sértő körülmények között dolgozik a létesítményt üzemeltető cég felmérése szerint - írta szerdán az Aszahi Simbun című napilap.

EPA

Az elutasított és távozásra kötelezett menedékkérők hazajuttatásáról szóló szabályok reformjának tervezetét csütörtökön indította tárcaközi egyeztetésre a téma felelőse, a Horst Seehofer vezette belügyminisztérium.

2019. július 23., kedd, Lenke