Gulyás: Európa egyik legsikeresebb védekezése volt a magyar

Téma: 

Európai szinten az egyik legsikeresebbnek nevezte a koronavírus-járvány elleni magyarországi védekezést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Olaszországgal és más nyugat-európai országokkal is összehasonlítva Magyarország ugyanazokat az intézkedéseket az első fertőzés megtapasztalása után lényegesen korábban hozta meg, ennek köszönhető, hogy a magyar számok lényegesen jobbak – mondta a miniszter, kiemelve ugyanakkor, hogy a megfelelő időben hozott jó döntések semmit jelentettek volna, ha az emberek nem tartják be a szabályokat.

MTI Fotó

Úgy értékelt: a járványügyi védekezés sikerrel zárult első fázisának legnagyobb eredménye, hogy a vírus tömeges elterjedését egyelőre sikerült megakadályozni. A járványveszély azonban továbbra is fennáll, az egyensúly törékeny

Az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvény visszavonásával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, számos téves információ és állítás jelent meg. A kormány szándéka nem változott, hogy az egyszer használatos műanyagokat be kell tiltani – emelte ki.

Gulyás Gergely az egyszer használatos műanyagok kérdéséről elmondta: az uniós kötelezettségnek eleget téve be fogják tiltani ezeket, de a jelenlegi járványhelyzetben garanciára van szükség, hogy az ezzel összefüggő munkahelyeket meg tudják védeni. Az EU is későbbre ígért tájékoztatást a menetrendről, ezt érdemes megvárni, utána egyeztetnek az érintett vállalatokkal – fejtette ki a miniszter.

A gazdasági intézkedésekkel 221 ezer munkahelyet sikerült megvédeni

Gulyás Gergely elmondta azt is: a gazdasági intézkedésekkel 221 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. Kifejtette: 100 ezerrel megemelik a közfoglalkoztatottak keretét, háromezer új állás jön létre a honvédségnél, a bértámogatási program keretében 106 ezer munkavállalóra nyújtottak be kérelmet, a beruházásösztönzési programban pedig 97 600 munkahely megőrzését vállalták cégek. Álláskeresési járadékban 101 ezren, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban 71 ezren részesülnek, a kutatásfejlesztési munkakörben dolgozók utáni kedvezményre 9300-an jelentkeztek – ismertette.

Azzal kapcsolatban, hogy Németország és Franciaország 500 milliárd eurós alapot javasol a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta: a legfontosabb, hogy a közép-európai országok, a visegrádi államok (V4), azon belül Magyarország nyerjen ezen a megegyezésen.

Ehhez az kell, hogy figyelembe vegyék a kohéziós támogatásoknál is alkalmazott alapelveket, azaz a támogatásnál a rászorultság, az ország gazdasági fejlettsége legyen az egyik fontos tényező. A gazdaság helyreállításánál ugyanis azokra az országokra különösképpen kell gondolni, amelyek alacsonyabb bázisról indulnak – magyarázta.

Megjegyezte, ma még alapvető kérdésekben van vita, az EU ugyanis ezt az 500 milliárd eurót 30 éves hitelfelvétellel akarja a tagállamok rendelkezésére bocsátani. Így abban egyelőre nincs egyetértés, hogy ez a forrás hitelként vagy támogatásként fog érvényesülni.

A V4-kormányfők Brnóban találkoznak a közös álláspont kialakítása érdekében

Az EU csúcstalálkozója június 18-án lesz, ahol a javaslatokról tárgyalnak, előtte pedig – várhatóan június 8-án – a V4-kormányfők Brnóban találkoznak a közös álláspont kialakítása érdekében.

Kérdésre közölte: a tervek szerint amíg szükség van járványügyi készültségre, addig fennmarad a kórházparancsnoki rendszer is.

Arra a kérdésre, hogy töretlen-e Orbán Viktor miniszterelnök bizalma Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere iránt, Gulyás Gergely azt felelte: sikeres járványügyi védekezés után az egészségügyet felügyelő miniszternek köszönetet szoktak mondani, nem pedig támadni őt.

A rendezvénytilalommal kapcsolatban arról beszélt, örülne, ha június elejétől-közepétől a kisebb rendezvényeket meg lehetne tartani szigorú biztonsági intézkedések mellett. Példaként említette a szabadtéri sportrendezvények látogatását, továbbá zárt térben – 3-4 szék kihagyásával – színházi előadások, hangversenyek megtartását, de jelezte, döntés erről még nem született. A miniszter egyelőre kivárást javasolt a tervezett külföldi nyaralásokat illetően.

Magyarország célja, hogy mielőbb megnyissa határait a szomszédos országok felé és felől, ha ez biztonságos – mutatott rá. Azt is mondta egy másik felvetésre, hogy Karácsony Gergely főpolgármester véleményét ezután is kikérik a budapesti járványügyi helyzet fontos kérdéseiben.

Az augusztus 20-ai fővárosi tűzijáték ügyében a miniszter azt közölte: ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor jó és indokolt döntés egy nagy, turizmusélénkítő, 3-4 napos budapesti Szent István-napi program megrendezése.

A beszerzett lélegeztetőkészülékek minőségéről szóló egyes sajtóhírekre úgy reagált: a Semmelweis Egyetem az innovációs tárca megbízásából – négy hazai orvosképző egyetem nevében – egy felmérést bonyolított le, amelynek az volt az eredménye, hogy a beszerzés megfelel az egyetemi kórházi igényeknek és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának, amely a koronavírusos betegeknél kifejezetten úgynevezett noninvazív módszerek alkalmazását javasolja.

Az egyetemek 56 noninvazív és 140 invazív lélegeztetésre alkalmas gépet is kaptak a legsúlyosabb állapotban lévő fertőzöttek kezeléséhez – tájékoztatott, visszautasítva, valótlannak nevezve a témában megjelent cikket.

A Budapest–Belgrád közötti vasútvonal fejlesztése ügyében azt közölte: elég könnyű belátni, hogy munkahelyteremtő beruházásról van szó, így igenis összefüggésben van a koronavírus-válság leküzdésével.

Arról, hogy érkezett-e már bocsánatkérés a diktatúrázás, nácizás miatt, azt mondta: nem naivak, de kitartóan reménykedve várják azokat. Magyarországgal szemben egy olyan gyalázatos kampányt folytattak sokan, amelynek semmilyen alapja nem volt – fogalmazott. Az Európai Bizottság véleménye is ezt támasztja alá, illetve a magyar kormány szándéka, hogy a veszélyhelyzeti felhatalmazást visszaadja – mondta.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta ,az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-étől, a fővárosban pedig június 2-ától visszatérnek normális működési rendjükhöz. Ezekben az intézményekben külön igazolás nélkül is fogadni kell majd a gyermekeket.

Erre azért is volt szükség, mert a szülők sok esetben nem éltek a felügyelettel, hanem kivettek szabadságot, ezek a szabadságok viszont elfogytak, így vissza kell menniük dolgozni” – hangsúlyozta.

A digitális oktatás jól működik, ezért június 15-ig, a tanév végéig érvényben marad. Június 2-ától megváltoztatják az általános iskolák gyermekfelügyeleti rendjét is, most már valamennyi intézményben meg kell szervezni.

– hangsúlyozta.

Gulyás Gergely közölte: a kormány jövő kedden nyújtja be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelyben kéri a rendkívüli jogrend megszüntetéséről és az egészségügyi járványügyi készültség fenntartásáról szóló döntés meghozatalát. Jelezte, az operatív törzs fennmarad. Hozzátette, a veszélyhelyzeten túlnyúló kormányrendeletek fenntartását is törvényben kell rendezni.

Felszámolják a tranzitzónákat

A kormány az ülésen foglalkozott az Európai Bíróságnak a magyar tranzitzónával kapcsolatosan meghozott ítéletével is. A kormány az ítélettel nem ért egyet, Európa biztonságára nézve kockázatosnak tartja, azonban a tranzitzónákat megszünteti – hangsúlyozta. Az intézkedés végrehajtása folyamatban van – folytatta.

Aki idegenrendészeti őrizetben volt, az abban is marad, négy ilyen személy van jelenleg. Aki nem idegenrendészeti őrizetben tartózkodott a tranzitzóna területén, azokat menekültügyi befogadóállomásra szállítják még ma. Akik ezután befogadási kérelmet akarnak benyújtani, azt az országhatáron kívül, a külképviseleteken tehetik meg.

Forrás: hirado.hu, MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

A koronavírus-járvány során a magyar védekezés volt az egyik legsikeresebb Európában, mert hazánkban eddig sikerült elkerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket – jelentette ki az igazságügyi miniszter, amikor az Európai Unió tagállamainak nagykövetével...

hirado.hu, YouTube

Igazolódott a reggel még csak pletykának tűnő hír: a legnagyobb és talán legismertebb informatikai cég, a Kék Óriás megvette az élő videóközvetítés magyar bajnokát, a Ustreamet.

MTI Fotó Varga György

Elindult az Isonzó Expressz, amely idén is az első világháború olaszországi és szlovéniai hadműveleti területeit járja körbe. Több százezer magyar katona esett el ezen a fronton a háborúban.

Egy párizsi kórházban szombaton meghalt a Baszk Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár szervezet egyik volt vezetője, Xabier (Javier) López Pena.

2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert