Gulyás Gergely: megnyertük az illegális migrációról szóló vitát

Téma: 

Ritka, hogy egy elvi, politikai vitában győztest lehessen hirdetni, de Magyarország egyértelműen megnyerte az illegális migrációról kialakult európai vitát - mondta a Fidesz alelnöke, a parlament alelnöke a Magyar Hírlapnak adott, csütörtökön közölt interjúban.

Gulyás Gergely azt mondta: a német kormányzati politika bevándorlásügyben komoly fordulatot vett az elmúlt évben, de nem ismerte be azt a súlyos hibát, amelyet 2015-ben a szimbolikus meghívást jelentő, több politikai megnyilvánulással és a Willkommenskultur “józan észt és nemzeti érdeket egyaránt meghazudtoló” ünneplésével elkövetett.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A Fidesz alelnöke kiemelte: hiába a politikai fordulat, a tavalyi ellenőrizetlen bevándorlás olyan biztonsági kockázatot eredményezett, amelyet Németország ma már heti rendszerességgel kénytelen megtapasztalni. A bevándorláspolitika területén elkövetett hibák megrengették például a stabil német pártrendszert. A berlini terrortámadás tovább erősíti azt a jogos érzetet, hogy nem garantálható már ugyanolyan mértékben az emberek biztonsága, mint korábban – magyarázta Gulyás Gergely.

Kiemelte: ma már nemcsak a magyar miniszterelnök vagy a visegrádi négyek nem támogatják a migránsok felső határ nélküli, kvóta szerinti szétosztását, hanem például Franciaország sem. Azt a tapasztalatot még “a valóság érzékelésére legtöbbször képtelen” uniós vezetők is kénytelenek leszűrni, hogy ez az elosztási mechanizmus nem működik – jelentette ki Gulyás Gergely.

Arra a felvetésre, hogy jövőre sor kerül a kvótaperre is, kiemelte: az Európai Bíróság határozata megmutatja majd, hogy képes-e a testület kizárólag jogi alapon állva dönteni vagy egy ilyen ítélet is politikai mérlegelés tárgya.

“Ettől függetlenül a mi álláspontunk változatlan: az unió kvótahatározata nemcsak a közösségi jogot sérti azzal, hogy olyan hatáskört kíván közösen gyakorolni, amely kizárólag a tagállamokat illeti, hanem sérti a nemzetközi jogot is, hiszen kollektív kitelepítést valósít meg” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

A Közép-európai Év programjáról és a szlovákiai magyarságot érintő aktuális kérdésekről egyeztetett Pozsonyban Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár, aki a szlovák külügyi tárca munkatársain kívül a felvidéki magyarság politikai érdekképviseleteinek vezetőivel is...

Gulyás Gergely: Gyurcsány semmit nem tanult „őszödből”

Gulyás Gergely szerint Gyurcsány szinte kérkedik az egynemű párok házasságát engedélyező tervével, csak a választási kampányban nem akar plusz feszültségeket generálni.

MTI Fotó Mónus Márton

Ünnepi beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a a magyar nemzet, a magyar állam legfontosabb ünnepe, „múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk”.

2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert