Gyenge lesz az idei diótermés

Téma: 

Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5-4 ezer tonna dió teremhet az országban – mondta az MTI-nek a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, hozzátéve, hogy a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára ennek ellenére egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog.

Apáti Ferenc elmondta, hogy a jelentős terméskiesésért döntően a tavaszi fagyok felelnek, de az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárása is jelentősen hátráltatta a betakarítást.

MTI Fotó

Kiemelte, hogy

a tavalyihoz hasonlóan nagy károkat okozott a dióburok-fúrólégy is, amelynek kártétele elsősorban a Dunántúlra jellemző, a keleti országrészben egyelőre mérsékelt az előfordulása.

Ez a kártevő éppen a szórványültetvények, vadon termő fák vagy alacsony ráfordítással gondozott ültetvények termését károsította leginkább, ahonnan a dióbél jelentős része származik, és ez a kínálat további csökkenéséhez vezethet.

A szárítatlan, nyers héjas dió nettó termelői ára az idén kilogrammonként 450 forint körül van, megegyezik az előző évivel.

A dióbél termelői ára az elmúlt években átlagosan kilogrammonként 1500–2000 forint között mozgott, a fogyasztói ár pedig minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500–4000 forint között alakult.

A dióbél piaca érdemben novemberben indul, az árakat pedig az import mennyisége és ára befolyásolja majd. Míg a héjas dió importja elenyésző mennyiségű, addig a dióbél behozatal évente 1000–1500 tonna között van, elsősorban a román és az ukrán piacról – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a magyarországi termőterület folyamatosan nő: míg tíz évvel ezelőtt alig haladta meg a háromezer hektárt, addig jelenleg 8300 hektáron termesztenek diót, ebből a termőkorú ültetvények területe öt–hatezer hektár. Az előállított dió termelési értéke évente 4-6 milliárd forintot tesz ki.

A magyar dió úgynevezett réspiaci és prémiumkategóriás terméknek számít az európai piacon, ahová jóval a fő európai termesztő Franciaország és az olcsó import kaliforniai dió megjelenése előtt kerül. Magyarország évente 1500–2700 tonna száraz héjas diót exportál 1,3–2,5 milliárd forint értékben, míg a dióbélexportból, amely 1500–2000 tonna 2,5–3,5 milliárd forint származik. A fő export célországok közé Nagy-Britannia, Németország, Ausztria és Svájc sorolható – tette hozzá a FruitVeB alelnöke.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása alapján az ország diótermőterületének több mint harmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol az idén 3792 hektáron termesztettek diót. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye, 871 és 646 hektárral.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Az euróövezet teljes felbomlását jó eséllyel jövőre is sikerül elkerülni, de a fejlett ipari gazdaságok várhatóan gyenge teljesítményt nyújtanak 2013-ban, a valutaunióban pedig semmiféle gazdasági növekedés nem valószínű - jósolták átfogó szerdai előrejelzésükben londoni...

MTI/Balázs Attila

Drágulhat az idei alma, aminek oka, hogy kevesebb termett, mint tavaly és az a kevés sem lesz első osztályú - ismerte el a hazai Alma Terméktanács elnöke. Az almának ebben az évben sem a tavasz, sem a nyár nem kedvezett.

Tokaj- Hegyalja - Kiemelkedő évjárat lesz az idei

Kiemelkedő évjárat lesz a 2013-as Tokaj-Hegyalján, az új borvidéki rendtartási minőségi követelményeknek is megfelelő első palack aszú 2016-ban kerülhet a boltok polcaira - tájékoztatta a kizárólagos állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. az MTI-t.

MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

Bár az elmúlt időszak forrósága próbára tette a növényeket, de így is olyan minőségben áll rendelkezésre a búza, ami a liszthez, kenyérhez kellően jónak számít - mondta Fazekas Sándor a Ma reggelben.Az idén a közepesnél jobb minőségű búzatermés várható az...

2020. november 26., csütörtök, Virág