Gyertyafénynél kezdődik a nagyszombati liturgia, amin életről és halálról elmélkednek

Téma: 

Nagyszombat van, a húsvéti ünnepkör szent három napja közül ez az utolsó. Ilyenkor a katolikus egyház papsága a hívekkel együtt Krisztus sírjánál elmélkedik az Úr szenvedéséről és haláláról, illetve közösen készülnek a feltámadásra. Idén azonban a járvány miatt csak lélekben lehetnek együtt a hívek a kereszténység legnagyobb ünnepén, húsvétkor is – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Horváth Zoltán, plébános, a terézvárosi plébániatemplom elöljárója elmondta: Nagyszombat üzenete, hogy minden esetben van a sötétség után világosság. Mi, keresztények hisszük és valljuk, hogy Jézus meghalt és eltemették, de harmadnapra feltámadt a halálból. Az örök élet fényében Jézus feltámadt és ez nyitja meg számunkra is az örök életet.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Most ez egy zárt húsvét, de ma egész nap a félhomályban, a sötétségben a templomba eljöhetnek, Jézus sírjához és elelmélkedhetnek az élet és halál kérdésén, amely annyira közel van hozzánk, hogy szinte minden családtagunk vagy ismerősünk között van olyan, aki megfertőződött, vagy talán el is ment ebből a földi világból.

A terézvárosi plébánia segélyvonalat indított, mellyel élnek is az emberek, sőt, külföldről is érkeztek hívások.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

Claudio Romani, nemzetközileg elismert olasz modell nemrég még Miami napfényben fürdőző partjairól biztosította támogatásáról kedvenceit, a Milan csapatát, s állt a kamerák elé egy száll Milán-mezben. Ezúttal a manapság oly' divatos paddleboardon pózolt.

EPA

Nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb napján Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények.

Megnyitották a Duna-hidat a délnyugat-romániai Calafat és a bulgáriai Vidin között pénteken. A csaknem negyedmilliárd eurós beruházás – három éves késéssel – uniós támogatásból, illetve bolgár, román és német költségvetési forrásokból valósult meg.

János napi borszentelés Monokon

Borszentelést tartottak Monokon a római katolikus templomban pénteken. A rendezvényen részt vettek borászok, polgármesterek, valamint dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Demeter Ervin megyei kormánymegbízott, mint fővédnökök.

2021. április 13., kedd, Ida