Gyorsabb és olcsóbb lesz az ügyintézés

Téma: 

Az egyszerűsítési program első ütemében eddig több mint negyven eljárást módosítottak, a változások egy része már életbe lépett, így gyorsabban és olcsóbban lehet ügyeket intézni a kormányablakoknál is.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága közleménye kifejti: a programot tavaly rendelte el a kabinet a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként, amelynek célja, hogy 2013 közepéig több mint 200 ügyben egyszerűsítse és több száz millió forinttal csökkentse a családok és háztartások adminisztratív terheit.

A közlés szerint a programban gyakorlatilag minden tárca részt vesz; eddig 44 eljárást módosítottak, mint például a családtámogatásokat, a vízmérőcserét és a diákhitel-ügyintézést, a változások egy része már életbe lépett, más részük jövőre fog.

Mint írták: egyszerűbb lesz az örökbefogadási eljárás, mert könnyebb lett az „apai elismerés jegyzőkönyvbe foglalása”. Az ezzel kapcsolatos szükséges jogszabályok januárban lépnek hatályba.
Júliustól egyszerűbb lett a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed) igénylése, mivel kevesebb igazolás szükséges, illetve az eddigi 30 napos ügyintézési határidő 18 napra csökkent. A családi pótlék és a gyermeknevelési támogatás folyósításának elbírálását pedig egy informatikai fejlesztés teszi gyorsabbá jövő áprilistól – olvasható a közleményben.

Egyszerűsödik a diákhitel ügyintézés: elektronikus felületen is módosítható lesz a hallgatói hitel, a törlesztőrészlet összege és az egyéb adatok változása; emellett a Nemzeti Egységes Kártyarendszer első elemeként idén tavasztól már az új, elektronikus rendszerben igényelhető a diákigazolvány.
A táppénzzel kapcsolatos ügyek intézése is csökkent 30-ról 18 napra, februártól pedig az eddigi három hatóság helyett egy hatóság végzi a csökkent munkaképesség és egészségkárosodás megállapítását, illetve biztosítási jogviszony megszűnésekor a jövedelemigazolás kiadása szeptembertől a munkáltató feladata.

Csökken a háztartások terhe közműszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekben, a gázkészülékek és gázkazánok cseréjét a megbízott gázszerelő akár egy nap alatt is elvégezheti, az eddigi 30-45 napos ügyintézés helyett.

Szeptembertől csökkentek a nagycsaládos gázárkedvezményhez kapcsolódó adminisztratív terhek, de a jövő évtől egyszerűbben intézhető a gáz- és villanymérők átírása is. Szeptembertől ritkább lett a mellékvízmérők cseréje is, hat év helyett nyolcévente kell majd azokat cserélni, így a fogyasztók a költségek 25 százalékát spórolhatják meg mérőóránként.

A programnak köszönhetően jövőre egyszerűbb lesz a lakás-előtakarékossági számla nyitása és a lakástámogatás igénylés is. A módosításoknak köszönhetően egyszerűsödik a mezőgazdaságban dolgozók ügyintézése, így például a mezőgazdasági őstermelői igazolvány kiállítása.

A határon túli magyarokat is számos esetben segítik, többek között egyszerűbb lesz a külhoni nyelvvizsga elismerése, amivel a felvételinél jövőre már többletpontokat szerezhetnek – írták.

Felgyorsult az útlevél-ügyintézés, mert idén januártól lehetőség van arra, hogy az okmányt a jelenlegi harmincnapos ügyintézési idő mellett, hét és három napon, vagy akár 24 órán belül megkapják az ügyfelek a központi okmányiroda ügyfélszolgálatán, még hétvégén is.

2011 júliusától lehetőség van arra, hogy az ügyfelek e-mailen vagy SMS-ben automatikus értesítést kapjanak arról, hogy az okmány elkészült, emellett a hatóságok már naptári napokban, és nem munkanapokban számolják az ügyintézési határidőt.

Az országszerte működő 29 kormányablakban eddig csaknem félmillió ember ügyintézését segítették eddig, a tervek szerint a számuk 2014-re 300-ra bővül, akár 2500 ügyet lehet majd intézni egy helyen a tervezett egyablakos ügyintézésnek köszönhetően. Az egyszerűsítési programról további információkat az érdeklődők a magyaryprogram.kormany.hu oldalon találnak.

MTI

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

"Az uniós közigazgatás-fejlesztési program keretében összekapcsoljuk az állami hivatalok adatbázisait" - mondta a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Jön a mostaninál tízszer gyorsabb wifis net

Az új chipeknek köszönhetően jelentősen felgyorsul majd a wifis internetkapcsolatok sebessége.

MTI-fotó: Vajda János

Tovább gyorsult a belföldi átutalások lebonyolítása, sikeresen elindult ugyanis a bankok közötti átutalások napi 10-szeri feldolgozása a Giro Zrt.-ben hétfőn.

2019. július 17., szerda, Endre,Elek