Gyorsul a DIGI internet

Téma: 

Több mint kétszeresére gyorsítja az internetes letöltési sebességet meglévő kábelnetes ügyfeleinek a DIGI.A szolgáltató rövidesen új díjcsomagokkal is jelentkezik majd a magyar piacon, köztük lesz olyan, mellyel elméletileg akár 1 Gbps letöltési sebességet is el lehet érni.

A hétvégén minden meglévő előfizetőjénél felgyorsította az internetkapcsolat le- és feltöltési sebességét a DIGI Magyarország Kft. A román RCS&RDS tulajdonában lévő szolgáltató közel 800 ezres ügyfélkörét érintő változást követően a cég hamarosan új díjcsomagokat is bevezet a kínálatába, köztük lesz olyan internetelérés, mellyel másodpercenként akár 1 gigabites letöltési tempót is el lehet érni. Persze mindez csak elméleti érték, illetve ezen a szinten a tényleges letöltési sebességet jelentősen befolyásolja az internet elérésére használt végberendezések képessége.

 

Az általános sávszélesség-emelés következményeként a DIGI meglévő ügyfelei az eddigi 20/10, 40/20 és 80/25 Mbps csomagok helyett mostantól 50/30, 100/50 200/50 Mbps sebességet érhetnek el a kapcsolatukkal. A szolgáltató közleményéből az nem derül ki egyértelműen, hogy ehhez szükséges-e bármilyen, a DIGI tulajdonában lévő előfizetői végberendezés (router) cseréje.

title]

A hálózat bővítésének következő szakaszában – várhatóan még ebben a hónapban – megjelennek a szolgáltató kínálatában az 500, illetve 1000 Mbps letöltési sávszélességet biztosító internetes csomagok is. Ahogy arról a HWSW korábban beszámolt, szolgáltató vélhetően Magyarországon is a Romániában tavaly bevezetett konstrukciókat fogja kínálni – a DIGI anyaországában tavaly október óta érhetők el a megnövelt sávszélességű csomagok DIGI Net FibeLink néven. A díjcsomagok 100 Mbps letöltési sebességtől 1 Gbps letöltési sebességig skálázódnak, havidíjuk pedig 29 és 55 lej (kb. 2000 forint és 3800 forint) közt mozog.

A letöltési irányban leggyorsabb otthoni vezetékesinternet-csomagot hazánkban jelenleg még a UPC kínálja, ez a tavaly nyáron bevezetett Fiber Power 240. A UPC egyébként már korábban igyekezett felhívni a figyelmet az EuroDOCSIS 3-as hálózatokban rejlő lehetőségekre, 2011. novemberében a cég hazánkban elsőként demózott gigabites letöltési linket saját, éles üzemű kábelhálózatán. A DIGI ugyanakkor nem a DOCSIS-alapú kábelhálózatra építve kínálja majd a gigabites internetet, hanem a zömében lakótelepeken használt FTTB-hálózaton keresztül. Ennek a topológiának a lényege, hogy az épületig optikai szálon viszi el a jelet a szolgáltató, majd a beérkező jelet LAN-eszközökön keresztül szétosztva juttatja el a háztartásokba.

 

Kapcsolódó cikkeink

A jövő év végére minden magyarországi iskolában elérhető lesz a szupergyors internet – mondta Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár a Networkshop 2015 Országos Informatikai Konferencián Sárospatakon kedden.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Az internethasználat áfájának 27 szálékról 18 százalékra történő csökkentésére tervez javaslatot tenni egyebek közt Deutsch Tamás az internetről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) eredményei alapján.Az InternetKon előkészítéséért és lebonyolításáért...

TASR/AP

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapítója és elnök-vezérigazgatója kongresszusi meghallgatásának második napján, szerdán elkerülhetetlennek nevezte a közösségi média bizonyos fokú szabályozását.

MTI Fotó

Jelenleg 883 ezer magyar háztartásban még nincs megoldva szélessávú internethez való hozzáférés. A Digitális Magyarország terv szerint 2018-ra minden háztartásban ott lesz a világháló.

2021. március 2., kedd, Lujza