Ha sok szőlőt eszik, kikészül a kutya is

Téma: 

Ha közel a szüret, nem árt odafigyelni a kutyára. Az ebek szeretik a szőlőt, de ha sokat esznek belőle, könnyen mérgezést kaphatnak.

A kutyák eredendően húsevőek, ennek ellenére kedvelik az édes ízeket is. A gond ezzel csak az, hogy a csokoládé méreg számukra. (Ugyanúgy, mint a hagyma, ami persze nem elsősorban édes íze miatt ismert…) De nem vetik meg a négylábú kedvencek a szőlőt sem. Bár a szőlő alapból nem illik bele egy rendes kutya napi étrendjébe, a kutyák szeretik ezt a gyümölcsöt, ami a egyébként a maga módján tökéletes cukorbomba.

Nem csak az állatnak, de az embernek is veszélyes lehet túl sokat enni ebből a gyümölcsből. Ha nagy mennyiséget fogyasztunk szőlőből, akkor a belekbe bekerülő tömény cukoroldat hatására folyadék-beáramlás indul meg a bél ürege felé. S ezzel nem csupán az ember, de az állat szervezete sem tud mit kezdeni – hasmenés indul meg.

Az, hogy mi a sok, persze sok mindentől függ: például a testmérettől is. Egy kisebb kutya számára akár fél fürt is kegyetlen tüneteket okozhat, míg egy nagyobb jószágot legfeljebb fél, vagy egy kiló szőlő üt ki.

Logikus kérdés, hogyan juthat szőlőhöz egy kutya. Például úgy, hogy a kertben simán eléri a fürtöket… Más esetben maga a gazdi az, aki nem tud ellenállni a könyörgő tekintetnek, és azzal a jelszóval, hogy egy kis gyümölcs csak nem árthat a négylábúnak, maga eteti agyon vele…

A szőlő vagy must okozta hasmenés az embert is kikészítheti, de az állatot még inkább. Az állat ugyanis nem tudja, hogy a távozó folyadékot pótolnia kellene. Ennek hiányában könnyen a kiszáradás veszélye fenyegetheti a kedvenc négylábút. Ha a hasmenés vízszerűvé, vagy véressé válna, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. S nem csak azért, mert ilyenkor a a kutya olykor bent megy ki – hanem mert az házi kedvenc élete múlhat rajta.

- dehir.hu -

Kapcsolódó cikkeink

Megharapta egy másfél éves kislány fejét egy kutya Miskolcon, a gyermek nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett - tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a rendőrség honlapján.

 

Az IMF-től korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. A kormányfő ezt szombaton jelentette be a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn.

A kutyák nagyobb valószínűséggel csennek ennivalót akkor, amikor úgy gondolják, hogy senki sem látja őket, az ezt igazoló kísérletek egyszersmind azt sugallják, hogy a négylábú kedvencek képesek felfogni, hogy mit és mennyire jól látnak az emberek.

2020. augusztus 3., hétfő, Hermina