A hadisírok tiszteletét sürgeti a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka

Téma: 

A hadisírok kölcsönös tisztelete a szellemi béke alapja, méltó gondozásukat ezért az érintett országoknak viszonossági alapon biztosítaniuk kell – mondta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka az M1 szombat esti műsorában.

 

Kovács Vilmos ezredes szükségszerűnek nevezte a jó kapcsolatokat az érintett országok között, hiszen a magyar hősök jelentős része más államban nyugszik, és Magyarországon is temettek el külföldieket a háborúk alatt.

MTI Fotó Mohai Balázs

Hozzátette, hogy a hősök emlékezetét méltatlanul elhanyagolták a rendszerváltás előtti évtizedekben, ezért sok feladat maradt az utókorra ezen a téren is.

A parancsnok közölte, hogy az első világháborús hadisírok rendbetételére elkülönített 2 milliárd forintos keret 70-80 százalékát már lekötötték. A pályázati összegből – mint mondta – 30 ezer katonai sír újulhat meg országszerte, függetlenül az ott nyugvók nemzetiségétől.

Magyarország Európában elsőként, 1917-ben gondoskodott törvényi szintű szabályozással a hősi halottak emlékének ápolásáról, 1924-ben pedig minden év májusának utolsó vasárnapját jelölték ki a magyar hősök emlékünnepévé – mondta Kovács Vilmos.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Mohai Balázs

 

Kapcsolódó cikkeink

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter halad a Hamász palesztin iszlámista mozgalom milicistái által létesített titkos alagútban. MTI/EPA/Izraeli védelmi minisztérium/Oak Beszon

Feladta magát Izraelnek a palesztin Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet egyik katonai parancsnoka - közölte a Háárec című újság szerdán.

Egyiptomban a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi elnököt, és felfüggesztette az alkotmányt szerda este.

Tiszakeszi nyugdíjasok között

A tiszakeszi nyugdíjas klubban tartott bűnmegelőzési előadást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője.

Borsodiak a gátakon - mint arról már beszámoltunk a Bükk Mentőcsoport indult el elsőként a héten a Dunai árvízi védekezést segíteni, azóta a katasztrófavédelem hivatásos állományából közel 200 fő, de több önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesület is jelentkezett munkára a...

2019. szeptember 16., hétfő, Edit