Határokon átnyúló együttműködést kötött Borsod és Kassa megye

Téma: 

Határokon átnyúló projektek és programok megvalósítására, regionális és gazdasági együttműködésre fókuszál egyebek mellett a Via Carpatia Korlátolt Felelősségű Európai Együttműködési Csoportosulás - az erről szóló egyezményt szerdán írta alá Kassán Borsod-Abaúj-Zemplén és Kassa megye vezetője.

Zdenko Trebula, Kassa megye elnöke az aláírást követő sajtótájékoztatón azt mondta: jószerivel Európa közepén található az a több mint 14 ezer négyzetkilométeres terület, amely részben a Kassa Megyei Önkormányzathoz, részben pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez tartozik, és amelyet közös történelmi, kulturális és nyelvi hagyományok kötnek össze.
A hasonló gondokkal küzdő két régió évek óta sikeresen együttműködik, ezt a kapcsolatot fűzi szorosabbra az európai területi csoportosulás, amelynek székhelye Kassa - tette hozzá Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.
A megyék közösen pályáznak határokon átnyúló uniós projektekre. Az együttműködés egyebek mellett érinti az egészségügyi ellátást, a közlekedést, az árvíz- és környezetvédelmet, az energiaszolgáltatást, és kiterjed logisztikai, valamint ipari övezetek kialakítására. A célok között közös fejlesztési stratégia kialakítása is szerepel, amely érinti a szociális szférát, az idegenforgalmat, a kulturális örökséget.
Zdenko Trebula elmondta azt is: hamarosan elkészül a Kassától a magyar határig vezető autópálya, ugyanakkor bízik abban, hogy Miskolctól is megépül a határig az autópálya, akkor pedig a két térség, a két megyeszékhely még közelebb kerülhet egymáshoz.
Mengyi Roland mindehhez hozzátette: szándékuk szerint a most aláírt együttműködés után igen hamar megkezdődik a közös munka.

mti

Kapcsolódó cikkeink

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról június 5-én, 15 órakor elindult a Bükk Mentőcsoport Nagymarosra.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter dr. Mengyi Rolandot, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét 2012. október 15-ei hatállyal Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági fejlesztését koordináló miniszteri biztossá nevezte ki.

Dr. Mengyi Roland és Lu Xinshe a kiegészítő megállapodás aláírásának pillanatában

Lu Xinshe kormányzó vezetésével csütörtökön két napos munkalátogatásra érkezett megyénkbe a kínai Jiangxi tartomány küldöttsége.

Dr. Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke miniszteri biztosi megbízatása 2013. április 14-ig tart.

2020. február 26., szerda, Edina