Hatvanötezer hektárt öntött el a belvíz

Téma: 

Az elmúlt napokban 65 ezerre nőtt és várhatóan tovább növekszik Magyarországon a belvízzel elöntött terület nagysága - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Siklós Gabriella elmondta: a korábbi enyhe időben megindult az olvadás, majd nagyon sok csapadék esett, így gyakorlatilag mindenhol gondot okoz a víz. Ráadásul várható, hogy tovább romlik a helyzet, mivel – elsősorban az észak-keleti tájakon – még sok hó van, és ezt már nem lesz képes befogadni a föld.

Internet

Kitér arra: a Székesfehérvári és a Szolnoki Igazgatóság területén már harmadfokú a készültség a belvíz miatt.

A Székesfehérvári Igazgatósághoz tartozó Balaton környékén az átlagosnál jóval több csapadék esett februárban, a márciusi átlagnak pedig már most, 20-áig a kétszerese hullott a Balaton vízgyűjtőterületére és a tó felületére.

A Sió-zsilipen a maximális vízmennyiséget – 60 köbmétert – engednek le másodpercenként, ugyanakkor a Balatonba 70 köbméter/másodperc, tehát jóval több víz érkezik a vízgyűjtő területről, illetve csapadékból. Ezért várhatóan még sokáig nyitva marad a zsilip – tette hozzá a szóvivő.

Balatonfenyvesen két napja megy a szivattyú

Több szivattyú is folyamatosan dolgozik Balatonfenyvesen, a Balaton-part egyik legmélyebben fekvő településén, ahol néhány napja már a belvíz okoz gondot. Megteltek a csatornák, a vízelvezetők, több ingatlan udvarára is betört a víz.

Lombár Gábor a település polgármestere elmondta, hogy a Balaton magas vízállása is közrejátszott abban, hogy Balatonfenyves bizonyos részeit elöntötte a víz. Vannak a településnek olyan részei, ahol már a közlekedésben is fennakadásokat okozott. Balatonyfenyves közepén lévő árokrendszerből szivattyúzzák a vizet, itt homokzsákokra is szükség volt – tette hozzá a polgármester.

Forrás: MTI

Kép: Internet

Kapcsolódó cikkeink

Vitalij Klicsko ökölvívó, az UDAR (Ütés) párt vezetője bejelentette, hogy jelöltként készül ringbe szállni a 2015-ös ukrajnai elnökválasztáson - jelentette szerdán az ukrán média.

hirado.hu

Domokos László úgy látja, hogy a növekvő adóbevételeket az adók és járulékok további csökkentésére érdemes fordítani, ami növeli a vállalkozások versenyképességét és több jövedelmet hagy a dolgozó családoknál.

MTI Fotó Kovács Attila

Visszaadja parlamenti képviselői mandátumát a jobbikos Novák Előd, akit meglepetésként ért, hogy Vona Gábor szükségét érezte, hogy a frakcióból is kizárasson.

Húsvét ünnepén évek, évtizedek, nemzedékek óta éljük át ugyanazt a misztériumot. Ezen a húsvéton azonban nem tehetjük azt, mint máskor. Nem lehetünk együtt úgy, mint eddig, sem közösségként, sem családként.

2020. július 6., hétfő, Csaba