Hende Csaba cáfol: "Nem igaz, hogy lezuhant a magyar Gripen" - mondta a hirado.hu-nak

Téma: 

A cseh sajtójelentésekkel ellentétben a Magyar Honvédség Gripen típusú vadászgépe nem zuhant le Csehországban, csak túlfutott a kifutópályán - mondta a hirado.hu-nak a magyar honvédelmi miniszter.

 

Nem igaz a hír, hogy lezuhant egy magyar Gripen Csehországban, annyi történt, hogy "a gép landolás után túlfutott a kifutópályán, a repülő pedig megsérült" - mondta a hirado.hu-nak Hende Csaba honvédelmi miniszter. Hozzátette: a vizsgálatot azonban azonnal megindítják.

 
Röviddel később a Honvédelmi Minisztérium közleményben megerősítette: a Magyar Honvédség Gripen típusú vadászgépe nem zuhant le, csak túlfutott a kifutópályán kedden a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, a pilóták katapultáltak.
 
A HM tudatta azt is: a személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően döntött a katapultálás mellett, mindketten jól vannak.Előzőleg a közszolgálat Cseh Televízió közölte azt, hogy lezuhant a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépe.Cáslavban május 11-től Lion Effort elnevezés alatt közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat zajlik. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton Thaiföld pilótái is részt vesznek, de vadászgépek nélkül.
 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

A magyar katonák teljesítményét a nemzetközi közösség és az afgán nép is nagyra értékeli, ami nyilván latba esik majd akkor, amikor azt mérlegelik, hogy a jövőben milyen szerepet vállaljon Magyarország Afganisztánban - nyilatkozta Afganisztánban a magyar kontingenseknél...

Wikipedia/Guinnog

Biztonsági okokból a debreceni repülőtéren szállt le kedd délelőtt egy Gripen vadászgép - erősítette meg az erről szóló sajtóértesüléseket a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya az MTI érdeklődésére.

Stabil állapotban a kecskeméti megyei kórházban ápolják azt a Gripen-pilótát, aki szerda reggel katapultált a város katonai repülőterén - jelentette be a honvéd vezérkar helyettes főnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

Putyin: Az Oroszországi Föderáció minden tőle telhetőt dolgot megtesz, hogy segítse a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító ügyében a nyomozást

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke szerint egyre több független politikát folytató ország ellen folyik külföldi államok által kitervelt és finanszírozott felforgatás.

2020. október 25., vasárnap, Blanka,Bianka