Herczeg Anita Gyulán látta vendégül a misszióvezetők házastársait

Téma: 

Sajátos időutazásra hívta a Magyarországon akkreditált misszióvezetők házastársait Herczeg Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a csaknem harminc jelentkező Gyulán és környékén ismerkedhetett meg a száz évvel ezelőtti Magyarország főúri, polgári és paraszti életével, kultúrájával, hagyományaival.

A köztársasági elnök felesége a gyulai Almásy-kastély megtekintése után az MTI-nek elmondta: a mostani volt a negyedik egész napos kirándulás, korábban Pécsett, a Dunakanyarban és a Balaton-felvidéken jártak, most az ország keleti részébe szerette volna elhozni a misszióvezetők házastársait.

MTI Fotó Bruzák NoémiGyula - ahol több mint húsz évvel ezelőtt járt utoljára - akkor merült fel benne úti célként, amikor hallott a felújított Almásy-kastély átadásáról. Sikerült időutazást szervezni, visszaröpíteni a delegációt a száz évvel ezelőtti Magyarországra - fogalmazott Herczegh Anita, hozzátéve: úgy látja, sikerült ismét egy kicsit más arcát megmutatni az országnak.Kiemelte, hogy a Magyarországon akkreditált misszióvezetők házastársai nagyon élvezik a vidékre tett kirándulásokat, aki egyszer részt vett ilyenen, várja a következőt. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, reméli, a látogatásoknak lesz olyan hozadékuk, hogy a misszióvezetők visszajönnek családjukkal, vagy elhozzák ezekre a helyekre külföldi vendégeiket.Örültek a meghívottakBridget Claire Lindsay, a brit nagykövet felesége tökéletesnek és tanulságosnak nevezte a napot, mint mondta, érdekes volt látni, hogyan éltek régen a szegények és a gazdagok. Hozzátette, hogy feltétlenül hírét viszi a kirándulásnak, és szerinte valamennyi útitársa ugyanezt teszi majd. Egyszer mindenképpen szeretné a férjét is elhozni a régióba - mondta Bridget Claire Lindsay.A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint Herczegh Anita minden évben két kirándulást szervez a magyarországi misszióvezetők házastársainak. A tavaszi-nyári hónapokban egy vidéki úti célt keresnek fel, télen pedig egy budapesti túrát bonyolítanak le. A kirándulások célja Magyarország szépségeinek, értékeinek bemutatása.A Békés megyei kirándulás, amelyre a csoport a 100 éves Orient Expresszel érkezett, a Gyula melletti természetvédelmi területté nyilvánított pusztán, a Körös-Maros Nemzeti Park szomszédságában lévő Steigervald-tanyán kezdődött. A nagykövetek és első titkárok házastársai itt megtekintették a Tanyamúzeumot, amely a 20. század fordulóján és első felében élő parasztok életét és termelési kultúráját mutatja be.Az önkéntes adományokból létrejött kiállítóhelyen jelenleg 14 teremben csaknem kétezer darabból álló, 1979-ben védetté nyilvánított gyűjtemény szemlélteti a régi paraszti világot. Ezt követően a delegáció a márciusban átadott, mintegy két év alatt felújított gyulai Almásy-kastélyt tekintette meg. A program a gyulai várban folytatódott, majd a csoport lovas hintóval hajtott az 1842 óta üzemelő Százéves cukrászdába, ahol Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester fogadta Herczeg Anitát és a misszióvezetők házastársait.Forrás: MTIKép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkeink

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által rendezett évzáró gála és év sportolója ünnepségen Váczi Anita az év legjobb paralimpiai női versenyzője kitüntető címet vehette át! Edzője: Jancsár László.

MTI/AP/Matt Dunham

Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg pénteken azzal, hogy 19,62 méteres országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedettpályás vb-n.

MTI Fotó Kovács Tamás

A koronavírus-járvány idején most nagyobb a baj, mint eddig bármikor, ezért a mostani időszak az összefogás, az összekapaszkodás ideje – mondta a köztársasági elnök felesége újságírók előtt kedden Budapesten.

Internet

Folyamatosan követi és részt is vesz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkájában a köztársasági elnök felesége, Herczeg Anita - erről beszélt a közmédiának adott exkluzív interjújában.

2020. április 7., kedd, Herman