Herczegh Anita: Nagyobb a baj, mint bármikor, ez az összefogás ideje

Téma: 

A koronavírus-járvány idején most nagyobb a baj, mint eddig bármikor, ezért a mostani időszak az összefogás, az összekapaszkodás ideje – mondta a köztársasági elnök felesége újságírók előtt kedden Budapesten.

 

Herczegh Anita a Magyar Máltai Szeretetszolgálat központjában tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondott a máltaiak mellett a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek, akik eddig is sokat tettek a rászorulók megsegítésére.

MTI Fotó Kovács Tamás

Hangsúlyozta: a szervezetek önkéntesei mindent megtesznek azért, hogy a segítség mindenhová eljusson.

Azt mondta, sajnos vannak, akik visszaélnek az emberek bizalmával, és bemutatta azt az igazoló kártyát, amellyel e szervezetek önkéntesei keresik fel a segítséget kérőket. Hozzátette: az igazolványon olvasható telefonszámon a nap 24 órájában ellenőrizhető annak hitelessége.

Arra hívta fel a figyelmet: a segítő szervezetek munkájuk hatékonyságáért döntöttek arról, hogy összehangolják tevékenységüket.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke ismertette a veszélyhelyzet kihirdetése után megkezdett munkájukat.

Ezek között említette, hogy újraindították az 1357-es adományvonalat, továbbá a 11711711-22222222 számlaszámot is, amelyen a karitatív szervezetek munkáját lehet pénzfelajánlással támogatni. Beszélt arról is, hogy közös munkatársi-önkéntes igazolványt adtak ki.

Emlékeztetett arra, hogy a hat legnagyobb segítő szervezet alkotja a Karitatív Tanácsot, amelynek tagjai összehangolják tevékenységüket, hogy az ország minden részére eljusson a megfelelő segítség.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke is az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Közölte, a karitatív szervezetek vezetői is ezt az egységet kívánták demonstrálni a közös gyűjtés indításával, valamint azzal, hogy közös igazolványt állítanak ki a visszaélések visszaszorítására.

Eddig 1200 önkéntes igazolványt adtak ki, szervezetenként kétszázat – mondta az ügyvezető alelnök, hozzátéve, az igazolvány egy az adott szeretetszolgálat által kiállított, névre szóló megbízólevéllel együtt érvényes.

Úgy fogalmazott, a máltaiak önkéntesei „Szent Miklósként”, „Mikulásként” fognak tevékenykedni. Leteszik az adományt az ajtó elé, majd gyorsan elmennek, mert most ez a fajta távolról segítő viselkedés az elvárható – mondta.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Bruzák Noémi

Az összefogás és a segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta a koronavírus-járványban Herczegh Anita csütörtökön Budapesten a közmédiának, miután férjével, Áder János köztársasági elnökkel vért adott a második civil véradáson.

Internet

Folyamatosan követi és részt is vesz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkájában a köztársasági elnök felesége, Herczeg Anita - erről beszélt a közmédiának adott exkluzív interjújában.

MTI Fotó Bruzák Noémi

Nagyobb szükség van ma a falvakban az egyházakra, mint korábban, a kormány ezért is támogatja a Magyar falu program keretében a történelmi egyházak közösségi szintű fejlesztéseit – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Győr-Moson...

2020. július 8., szerda, Ellák