Hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor

Téma: 

Idei évértékelő beszédében a miniszterelnök azt mondta, bevezetik a fiatal házasok 10 millió forintos gyermekvállalási támogatását, bővítik a CSOK kedvezményes hitelét, és már a 2. gyermek születésekor átvállalnak egymillió forintot a családok jelzáloghiteléből. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, bevezetik a nagyszülői GYED-et, és elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Továbbá azok a nők, akik legalább 4 gyereket szültek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. A kormányfő azt is bejelentette, a jövőben minden középiskolás fiatal kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt – hangzott el az M1 Híradójában.

Tízmilliós támogatás a fiatal házasoknak, milliók átvállalása a jelzáloghitelből és például a négy gyermekes anyák teljes jövedelemadó mentessége – ezeket tartalmazza a kormány új családvédelmi akcióterve, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be idei évértékelő beszédében a Várkert Bazárban.
 
MTI Fotó Koszticsák Szilárd
 

A legelső pont a fiatal házasok gyermekvállalási támogatása. Ennek köszönhetően minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet.

A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztjük, a második gyermek érkezésekor újból 3 évre felfüggesztjük és a tőketartozás egyharmadát sem kell visszafizetni. Ha harmadik gyerek is születik, akkor a kölcsön további részét teljes egészében elengedjük – közölte a miniszterelnök.

Bővül a CSOK kedvezményes hitele

Tovább bővítik a CSOK kedvezményes hitelét. Két vagy több gyermekes családok már használt lakásvásárlásra is felvehetik. Ahogy a miniszterelnök fogalmazott, ez azt jelenti, hogy Magyarországon egy 2 gyermeket vállaló fiatal házaspár az életkezdéshez és otthonteremtéshez 22 millió forintot, egy három gyermeket vállaló család 35 millió forint támogatást kap – hangzott el az M1 Híradójában.

További segítséget kapnak azok a családok, amelyeknek jelzáloghitele van, ezentúl a második gyermek születésekor 1 millió, a harmadik gyermek esetén 4 millió forintot, és minden újabb gyermek esetén további 1-1 millió forintot vállal át az állam a hitelből.

A kormányfő bejelentette, hogy azok az anyák, akik legalább 4 gyermeket nevelnek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Autóvásárlási program indul

Elindul a nagycsaládos autóvásárlási program. Eszerint a kormány 2 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt új, hétszemélyes autó vásárlása esetén.

A teljes bölcsődei ellátás megvalósítását is célul tűzte ki a kormány. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, ahhoz, hogy elegendő bölcsőde legyen, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség. Az év végéig megépítenek ebből tízet. 2020-ban további öt ezret,  2021-ben pedig a maradék hatezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülőnek lehetősége nyílik bölcsődébe vinni gyermekét.

Bevezetik a nagyszülői GYED-et

Az akcióterv hetedik pontjaként a nagyszülői GYED bevezetését jelentette be a miniszterelnök, amely azt jelenti, ha a szülők úgy döntenek, ezentúl a nagyszülők is otthon maradhatnak helyettük.

További támogatások

Az akcióterv kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, ez a magyarok válasza és nem a bevándorlás. A kormányfő kiemelte, az akcióterven túl további támogatásokról is döntöttek. Többek között a középiskolai nyelvoktatásról. Ennek értelmében minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán két hetet külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, amelynek költségeit a magyar kormány vállalja.

Továbbá az egészségügy fejlesztésére 700 milliárd forintot fordít a kormány, beleértve a centrumkórházak építését is.

A Fidesz üdvözli a bejelentett családvédelmi akciótervet. Azt írták, készek minden támogatást megadni az intézkedések bevezetéséhez és a szükséges törvényalkotási munkához. Hozzáteszik, az ellenzéki pártoknak pedig ismét lesz lehetőségük, hogy végre a magyar fiatalok és gyermekes családok mellé álljanak.

A KDNP pedig úgy fogalmazott, a miniszterelnök évértékelőjéből jól látható, hogy a magyar emberek közös erőfeszítéseinek köszönhetően Magyarország előtt komoly lehetőségek állnak a fejlődésre.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

Balog Zoltán miniszter

Távozik posztjáról L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, utóda Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának eddigi parlamenti államtitkára lesz - jelentette be Balog Zoltán miniszter pénteken Lovasberényben.

2020. augusztus 3., hétfő, Hermina