Hidegfront hoz havat a hétvégén

Téma: 

A pénteken érkező hidegfront miatt szombaton megint nagy területen havazhat az országban - írja az Időkép.hu.

 

Pénteken északon, északkeleten párás, ködös tájakra lehet számítani, itt ködszitálás, a hajnali órákban hószállingózás is előfordulhat, máshol, ha rövid időre is, de előbújik a nap. Délután északnyugat felől egy mediterrán ciklon, és annak hidegfrontja ér ide. Már napközben is erős, a Dunántúlon viharos erejű délnyugati szél fog fújni, ez az esti óráktól északnyugatira fordul. Délutántól beborul az ég és megérkezik a csapadék is. Hajnalban -3, +4 fok közötti minimumokra számíthatunk, napközben déli, délnyugati maximumokkal, 6-13 fok valószínű. Esőzéssel indul, éjszaka válthat át havas esőbe, havazásba.

 

Szombaton országszerte borongós, csapadékos idő lesz. Nagyrészt havas eső, hó várható eleinte a Tisza vonaláig, majd a nap második felétől keleten is elkezd havazni. A legtöbb hó az Északi-középhegységben és a Dunántúli-dombság területén hullhat, itt az 5 cm-t is meghaladhatja a friss hótakaró vastagsága. A front mögött észak felől beáramló hideg levegővel a lehűlés is megkezdődik, -1, +5 fok közötti értékek valószínűek. A többfelé erős északias szelet viharos lökések is kísérhetik - írja az Időkép előrejelzése. 

 

Vasárnap nyugat felől mindenhol felszakadozik a felhőzet, a keleti tájakon még gyenge havazás, hózápor fordulhat elő. Élénk, erős nyugatias szélre készülhetünk. Hajnalban -4, 0, majd napközben -1, +4 fokra számíthatunk.

 

Hétfőn várhatóan ismét szeles idő, eső, havazás jöhet. 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Komka Péter

A következő napokban folytatódik a ködös, párás idő, szilveszterkor viszont lehűlés várható, akár mínusz 10 Celsius-fok is lehet.

A szombaton érkező hidegfront többnapos lehűlést hoz

Pénteken az ország déli, délkeleti részén újra meghaladja majd a hőmérséklet a 30 fokot, szombaton viszont eléri az országot egy markáns hidegfront, amely többnapos lehűlést hoz – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa csütörtökön az MTI-nek.

Kedd hajnalban érkezik a hidegfront

Kedden hajnalban megérkezik a hidegfront, amelynek hatására helyenként viharos erejű széllökések várhatók, s az ország nagy részén megszűnik a hőség. A csúcshőmérséklet 27 és 32 Celsius-fok körül várható.

2020. november 26., csütörtök, Virág