Hungarikummá válhat a Magyarok Kenyere jótékonysági program

Téma: 

Gyermekeket segítő szervezetek kapnak támogatást nem csupán a határon innen, hanem a határon túl is. A Magyarok Kenyere program lényege, hogy a szervezők a Kárpát-medence magyarlakta területeiről gyűjtenek búzát, majd azt liszt és kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi egységei megyei búzagyűjtő napokat és Kenyér Ünnepet is szerveznek. Idén augusztus 13-án lesz az Összeöntés ünnepe, 20-án Pécsett pedig a központi Kenyér Ünnep. A Kossuth rádió Szombat reggel című műsorában az ötletgazdát, Korinek Lászlót, pécsi jogászprofesszort kérdezték.

MTI Fotó

“Olyan segédprogramot csinálunk, amellyel jót akarunk a magyaroknak és a nem magyaroknak egyaránt.  A segítőinket arra kérjük, hogy ne csak a magyaroknak, hanem a többségi nemzet gyermekeinek is gyűjtsenek. Mi jót akarunk, jóindulattal próbálkozunk” – hangsúlyozta az ötletgazda.

A program egyébként mára már nemcsak a Kárpát-medencében híres. “Érdeklődtek már Kanadából, Amerikából, Ausztráliából, Svédországból, hogy hogyan csatlakozhatnának a kezdeményezéshez. És nemcsak magyarok küldenek búzát, hanem az ottani többségi nemzet is felkapja a fejét, hogy az emberek kicsi erőfeszítéssel egy nagy jónak lesznek a részesei” – részletezte Korinek László.

Az is felmerült már, hogy más országokra is kiterjesztik a programot. “Keresett már meg egy holland ember, hogy esetleg nem lehetne-e hollandiába is kiterjeszteni. Én azt gondolom, hogy miért ne. Akárki csinálja ezt, jót tesz vele”

Az is valószínűsíthető, hogy a programot rövidesen Hungarikummá választják. “Jelenleg a Nemzeti Értéktárnál van az ügy, és a Magyar Értéktárba fog bekerülni a program, mint kultirális örökség” – árulta el a Kossuth rádiónak a Korinek László.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Nemes János

Ünnepélyesen összeöntötték a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát Kárpátalján.

MTI Fotó Kálmándy Ferenc

Ünnepélyes keretek közt jelképesen összeöntötték az idei Magyarok Kenyerének sütéséhez Kárpátalja magyarlakta településein gyűjtött búzát szombaton az ungvári járási Nagydobronyban.

2021. január 24., vasárnap, Timót