Idén minden eddiginél nagyobb kullancsinvázió jöhet

Téma: 

Idén ötször-tízszer annyi kullancs várható, mint tavaly. Ennek oka, hogy tél gyakorlatilag nem volt. A szakember szerint kullancsot csak kullancskanállal szabad eltávolítani, és utólag meg kell vizsgálni, tartalmazott-e Lyme-kórt okozó baktériumot.

Minden eddiginél nagyobb kullancsinvázió várható, legalábbis ezt mondják a szakemberek – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta: nem volt telünk, és az elmúlt húsz évben nem voltak fagyos telek, ennek oka, hogy ötször-tízszer annyi kullancs várható, mint tavaly. Az állatorvosi praxisok pedig arról számolnak be, hogy egy-egy betegen nem egy-két kullancs van, hanem 15-20 kullanccsal viszik be hozzájuk a kirándulások után a kutyákat.

Felhívta rá a figyelmet: ha bőrünkbe kullancs kerül, semmiképp ne zsírozzuk, olajozzuk, égessük, gyufával ne tekergessük, hanem remdeltetésszerű orvostechnikai eszközzel, kullancskanállal távolítsuk el.

title]Hangoztatta: mindig fel kell készülnünk a természet adta veszélyekkel. Pikaridin hatóanyagú riasztószerrel le kell fújnunk magunkat, kullancskanálnak is kell lenni a hátizsákban. A velünk kiránduló kutya pedig havonta kapjon kullancsriasztó cseppet.Kiemelte azt is: ha eltávolítottuk a kullancsot, akkor a patikákban kapható teszttel meg kell vizsgálni, volt-e benne Lyme-kórt okozó baktérium. Az utóbbi időszakban megvizsgált kullancsok 50 százaléka fertőző volt, és a fertőzők 95 százaléka tartalmazott Lyme-kórt okozó baktériumot.

-hirado.hu-

Kapcsolódó cikkeink

Operafesztivál: jövőre a plusz jel kap nagyobb hangsúlyt

A miskolci operafesztivál repertoárjában jövőre a plusz jel kap nagyobb hangsúlyt

Ha Isten színe előtt fáradozunk, nagyobb felelősséggel teljesítjük földi életünk feladatait.

Február 11-étől tarthat nagyobb demonstrációkat országszerte a Hallgatói Hálózat (HaHa), ha a kormányzat nem teljesíti korábbi, valamint a hétfőn megfogalmazott újabb követeléseiket.

MTI Fotó

Európai szintű szemléletváltásra van szükség: nagyobb szerepet kell adni az európai uniós migrációs politikában a lakosság biztonságának - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma este című műsorában.

2019. december 7., szombat, Ambrus