Így kerülheti el, hogy lemásolják a bankkártyaadatait

Téma: 

Nyaraláskor könnyen össze lehet futni igen kreatív, bankkártyaklónozásra szakosodott bűnözőkkel is. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a csalók sok esetben inkább a kiszolgáltatottabb külföldieket célozzák. Ennek elkerülése végett osztunk meg néhány hasznos tippet.

 
 
A PoS (Point of Sale) eszközök külföldön is nagyon népszerűek, a brazíliai Central Bank szerint a kifizetések mintegy 70 százalékát hitel- és bankkártyákkal indítják. Továbbá a világ legtöbb országában szinte mindenhol fizethetünk a kártyánkkal.Tippek:• Annak ellenére, hogy sok hír látott napvilágot a csippel ellátott bankkártyák biztonsági hibáiról, nem szabad elfelejteni, hogy ezek még mindig biztonságosabbak és nehezebb őket klónozni, mint a mágnescsíkkal ellátott társaikat. Ha még nem rendelkezünk ilyen kártyával, érdemes utazás előtt beszerezni egyet.Európa számos országában, valamint Észak-Amerikában fizetésnél egyszerűen sokan odaadják a bankkártyájukat az éttermek és az üzletek dolgozóinak, pedig ez veszélyes.Tippek:• Ha lehet, inkább ne adjuk oda a kártyánkat ismeretleneknek, mert sok esetben igencsak pórul járhatunk. Kérjük meg a személyzetet, hogy biztosítsanak számunkra mobil fizetési terminált.• Legyünk óvatosak véletlen események, balesetek során, melyek során akár egy pillanatra is felügyelet nélkül maradhat a kártyánk. Ha ez mégis megtörténne, akkor mindig ellenőrizzük, hogy biztosan a saját kártyánkat kaptuk-e vissza. Ha kétségeink vannak efelől, akkor inkább jelentsük a bankunknak a problémát.PoS és PIN-pad vírusokAz úgynevezett Chupa Cabra vírus és a Trojan-Spy.Win32.SPSniffer víruscsalád számos fajtája fedezhető fel például Brazília és több ország területén is a PIN-pad eszközök népszerűségét kihasználva. Ezek az eszközök mindig csatlakoztatva vannak egy számítógéphez, és USB-n vagy soros porton keresztül kommunikálnak az elektronikus átutalási (EFT) szoftverrel. A trójai megfertőzi a számítógépet, és egyszerűen leszívja az ezeken a portokon keresztül továbbított bankkártyaadatokat.
title]
 
A PIN-t megadása után azonnal titkosítják, többnyire tripla DES titkosítással. Azonban a Track1 típusú adatokat (hitelkártyaszám, lejárat ideje, szervizkód és CVV) és a nyilvános csipadatokat a régebbi, elavult eszközök hardverében nem titkosítják. Ezeket közönséges szövegként továbbítják a PC-re, USB-n vagy soros porton keresztül. Márpedig ezen adatok megszerzése elég a hitelkártya klónozásához.Tippek:• Mindig kövessük figyelemmel a bankkártyánk forgalmi kimutatását, hogy időben értesüljünk az összes tranzakciónkról, és azonnal informáljuk bankunkat, ha valami gyanúsat észleltünk.• Ahol csak lehetséges, mindig próbáljunk vezeték nélküli PoS eszközön keresztül fizetni, amely sokkal biztonságosabb, mint a régi, USB-vel vagy soros porton csatlakoztatott eszközök."Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig legyünk óvatosak, ha ATM-ből veszünk fel pénzt vagy bankkártyával fizetünk. Nem szabad elfelejteni, hogy a bűnözők körülöttünk vannak, az utcán vagy akár egy zsúfolt bankban. Egy teljesen ártalmatlannak tűnő turistának kinéző, papucsos férfi is lehet az, aki a helyzetet kihasználva egyszerűen felhelyezi az apró kémkamerát egy ATM-re. Legyünk óvatosak akkor is ha véletlen nekünk jönnek, és azonnal ellenőrizzük fizetéskor, hogy a visszakapott kártyánk a sajátunk-e." - mondta Fabio Assolini, a Kaspersky Lab Global Research & Analysis Team vezető biztonsági kutatója.
 
Forrás: Kaspersky Lab
 
 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Laurent Gillieron

A közgazdász szerint a megszorításos gazdaságpolitika az egyik fő oka annak, hogy szétszakadtak a társadalmak, és erre a világgazdaság elitje is kezd ráébredni. A megoldáshoz azonban le kellene mondani egy kis profitról - tette hozzá.

MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nemzeti ügy eldönteni, hogy ki él az országban, kit fogadunk be - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Nagylakon.

MTI Fotó Illyés Tibor

David Cameron brit miniszterelnök bukásával egy folyamat kezdődött Európában – vélik elemzők. Vezető politikusok kényszerültek sorban lemondásra, hatalomváltásra került sor az Egyesült Államokban – és minden jel arra utal, hogy ez még csak a kezdet....

2019. június 27., csütörtök, László