Így kerülhető el a hőségben a fejfájás, és szépít is.

Téma: 

A kellő mennyiségű víz nemcsak hogy biztosítja a szervezet egyensúlyát, de elkerülhető általa a fejfájás, sőt még szépít is.

 

Sokan tudják, hogy kevés vizet isznak, mégsem változtatnak ezen a rossz szokásukon. Pedig a kellő mennyiségű víz nemcsak hogy biztosítja szervezet egyensúlyát, de elkerülhető általa a fejfájás, sőt még szépít is. Nyáron különösen oda kell figyelni a folyadékpótlásra.

 

Füzy Gábor Pilates-oktató a Kossuth Rádió Napközben című műsorában azt mondta: az ideális vízfogyasztás testtömegtől függően a nőknek napi két liter, a férfiaknak pedig 2,5-3 liter. Nyáron ehhez még legalább egy litert hozzá kell számolni, kánikulában pedig inkább másfelet. Ha valaki testmozgást is végez, egy óra intenzív edzés után plusz fél liter vizet kellene elfogyasztania. Füzy Gábor hozzátette: nagyon sokan nem tartják ezt be, az emberek több mint hatvan százaléka dehidratált. A nem kellő mennyiségű folyadékfogyasztás az emésztőrendszer működését is befolyásolja, és más súlyos következményei is lehetnek. Az első tüneteket, a fáradékonyságot általában észre sem vesszük.Barna István nefrológus, belgyógyász, a Magyar Hypertonia Társaság titkára a műsorban megerősítette: a legkisebb folyadékveszteséggel is összefügg a fáradság, a szellemi funkciók, az éberség. A fejfájás, a szapora szívverés, az alacsony vérnyomás is annak a jele lehet, hogy nem iszunk elegendő folyadékot. A lakosság zöme túl kevés folyadékot fogyaszt, ráadásul a kor előrehaladtával, illetve bizonyos betegségek esetén még csökken is a szomjúságérzés, ez sem figyelmeztet rá, hogy innunk kellene.Barna István hangoztatta: óránként másfél-két deciliter folyadékot kellene meginnunk, amihez egy idő elteltével akkor is hozzá lehet szokni, ha egyébként nem kívánjuk a vizet, és ez a mennyiség sem a szívet, sem a vesét nem terheli meg. Az, hogy elegendő folyadékot fogyasztottunk-e, legjobban a vizelet mennyiségén mérhető le: ideális, ha a napi vizeletmennyiség meghaladja a 2-2,5 litert.Barna István hozzátette: a folyadékmennyiséget a vízen kívül teával is pótolhatjuk. A teák közül inkább a gyümölcsteák fogyasztását javasolta, mert a fekete és a zöld teában is található a koffeinhez hasonló teobromin, továbbá azok szapora szívműködést, gyakoribb vizelési ingert okoznak.Fehér Tibor, a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségének elnöke arról beszélt, az ásványvizek leglényegesebb összetevője a nátriumtartalom, amelyből a napi bevitel negyven gramm, e mennyiség alatt szinte korlátlanul lehet ásványvizet fogyasztani. Az 40 gramm fölötti mennyiség vérnyomásnövelő lehet, illetve vesebetegeknek nem ajánlják. Sportolás, testmozgás esetén azonban célszerű növelni a nátriumtartalmat.

-hirado.hu-

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Donald Trump Mike Pence jelenlegi alelnökkel együtt indul a 2020-ban tartandó választáson – ezt az amerikai elnök maga erősítette meg vasárnap New Jersey-ben újságíróknak.

EPA

A volt NDK területén "büntették" a szavazók leginkább az NDK-ban felnőtt Angela Merkel kancellárt a vasárnapi németországi választáson.

EPA/Larry W. Smith

Veszett kutyákhoz hasonlította csütörtökön a szíriai menekülteket az amerikai Alabama állambeli Mobile-ben egy kampányrendezvényen Ben Carson, aki a felmérések szerint az egyik legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns.

2020. szeptember 30., szerda, Jeromos