Ipsos: nemzetközi összehasonlításban a magyarok az átlagosnál jobban félnek a migránsoktól

Téma: 

Az Ipsos Zrt. által készített nemzetközi tanulmány szerint a magyarok az átlagosnál jobban félnek a migránsoktól: 55 százaléknyian zárnák le a határokat, és 72 százalék aggódik az álcázott terrorizmus miatt. A tömeges bevándorlás miatt a 22 vizsgált állam egyikében sincsenek többségben, akik szerint pozitív lenne a következmény hazájukra nézve.

A kutatócég csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: világszerte sokan – a magyar lakosság körében 62 százaléknyian – gazdasági okot vagy a szociális, egészségügyi és oktatási intézményrendszer igénybevételének motivációját feltételezik a bevándorlás mögött.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Az Ipsos 22 ország 65 év alatti felnőtt lakosa körében június 24. és július 8. között 16 ezer ember online megkérdezésével készített felmérést a migrációról és a menekültválságról.

Az Argentínában, Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Dél-Afrikában, Dél-Koreában, Franciaországban, Indiában, Japánban, Kanadában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Mexikóban, Olaszországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Szaúd-Arábiában, Törökországban, az Egyesült Államokban és Magyarországon megkérdezettek véleménye alapján az Ipsos azt írta: a legtöbben a közszolgáltatásokra nehezedő nyomás miatt aggódnak.

Tízből hat válaszadó úgy véli, menekültnek álcázzák magukat a terroristák, és tízből négyen szeretnék teljesen lezárni a határokat. Bizonyos államokban – köztük Magyarországon – “különösen negatív” álláspontok rajzolódnak ki – tették hozzá. Kevesen – a magyarok között is mindössze 6 százaléknyian – gondolják például, hogy pozitív hatása van a migrációnak.Azt írták: a legtöbb államban úgy vélik a válaszadók, hogy az elmúlt 5 évben emelkedett a bevándorlók száma. A magyarok 85 százaléka érzi ezt. A legtöbben a közszolgáltatásokra, a gazdaságra és a munkaerőpiacra nehezedő nyomás miatt aggódnak.

Nemzetközi átlagban 44 százalék szerint nehezebb állást találni a bevándorlók miatt, és 40 százaléknyian vélik, hogy a magasabb végzettségű bevándorlók mérsékelni tudnák a munkaerőhiány kihívásait. A magyarok 57 százaléka szerint a bevándorlás terhet ró a közszolgáltatásokra. A megkérdezett magyarok 41 százaléka válaszolta, hogy a migránsok jelenléte negatív hatással van a munkaerőpiacra, 33 százalék véli úgy, hogy a képzett bevándorlóknak esélyt kell adni az elhelyezkedésre.

A kulturális hatások vonatkozásában tízből hárman állítják, hogy a migránsok “érdekesebb lakóhellyé tették hazájukat”. Magyarország ebben a kérdésben a 22 állam listáján utolsó előtti helyen áll, 13 százalékos említési aránnyal – olvasható a közleményben.

Bobby Duffy, az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézetének ügyvezetője szerint a migráció globális ügy, és a tömeges bevándorlás hatásai miatt “kevesen nyugodtak”. A 22 vizsgált állam egyikében sincsenek többségben, akik szerint pozitív lenne a következmény hazájukra nézve. Erőteljes ellenállás rajzolódik ki Törökországban, Olaszországban, Magyarországon és Oroszországban. Az ügyvezető szerint nem egyértelműen elutasító a nemzetközi megítélés, de – mint kiemelte – “kisebbségben vannak, akik szerint a migrációval gazdagabb lett országuk”.

Bizonyos helyeken fokozódott az aggodalom, de a 22 ország átlagában a migráció megítélése stabilnak mutatkozott az elmúlt 5 évben – olvasható az Ipsos közleményében.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

MTI

Bruttó 7-7 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.A csökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 330-331 forintra, a gázolajé 338-339 forintra mérséklődik. Legutóbb pénteken változtak az árak, akkor a gázolaj...

MTI Fotó

Emelkedtek a bérek Magyarországon, mely elsősorban a korábban megkezdett bérintézkedéseknek köszönhető – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Híradónak adott interjújában.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott Magyarország és Miskolc jobban teljesít címmel.

Dr. Mengyi Roland kedvező gazdasági hírekről számolt be

Sokáig titkolták, majd tagadták, de lehullt a lepel a baloldal és az alvilág együttműködéséről– amelyről péntek délután Tiszaújvárosban számolt be dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő Török Dezső helyi frakcióvezető társaságában.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba