Ismét az élelmiszerek kettős minőségét vizsgálja a Nébih

Téma: 

Újabb átfogó vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az úgynevezett kettős élelmiszer-minőség kimutatására. Összesen 280 olyan terméket hasonlítanak össze, amelyeket Magyarországon, Ausztriában és Németországban szereztek be.

A vizsgálat annak megállapítására irányul, hogy a nyugat-európai élelmiszergyártók hátrányos helyzetbe hozzák-e a magyar fogyasztókat azzal, hogy eltérő vagy gyengébb minőségű élelmiszereket készítenek a magyar piac számára.

Shutterstock

„2017-ben már volt egy Nébih-vizsgálat a nyugat-európai élelmiszerek minőségének megállapítására. Sőt, 2014-ben is, akkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kezdeményezésére” – mondta a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában Nagy Attila, az Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság igazgatója.

Kettős minőségnek lehetnek objektív feltételei

Tavaly az EU egy irányelv módosításával a kettős minőség kérdését jogellenesnek minősítette abban az esetben, ha a gyártó bizonyos objektív körülményeket nem tud felmutatni, amelyek a különböző termékeket indokolják. Ha van objektív oka annak, hogy a termékek eltérnek – például nemzeti szabályozás –, akkor ezt a különbséget jelölnie kell” – mondta Nagy Attila.

Az igazgató hozzátette, jelenleg a felmérés folyamata és a gyártókkal való egyeztetés fázisának közepén járnak. A vizsgálatot az Európai Unió finanszírozza, és Magyarország mellett több EU-tagország is végzi.

A kettős mércének valóban lehetnek objektív feltételei – eltérő alapanyag-használat, étkezési szokások, ízlésbeli különbségek –, de ha nem ez az oka, hanem a silányabb minőségű alapanyag vagy, hogy alacsonyabb minőségű komponensekből készül az élelmiszer, vagy a csomagoláson feltüntetett összetevők nem abban az arányban vannak jelen a termékben, ez mindenképpen alkalmas arra, hogy a fogyasztók bizalmát elveszítse az adott termék előállítója” – hangsúlyozta ifj. Hubai Imre kertészmérnök, biogazdálkodó.

Hozzátette, ez nemcsak élelmiszerekre, hanem – ahogy a 2017-es vizsgálat is igazolta – például a mosóporokra is igaz volt. Ezzel mintha a kelet-európai fogyasztókat másodrendű fogyasztóknak tekintenék.

Ugyanakkor az eltérés az árban is meg kellene mutatkozzon, de az árban nem látható semmilyen különbség.

Hubai azt javasolja a magyar fogyasztóknak, hogy válasszák a hazai alapanyagot, mert a termelők, előállítók nevüket, arcukat adják a termékhez, és senki nem igyekszik megtéveszteni a fogyasztót.

A termékek harmadánál lehet eltérés

Nagy Attila elmondta, idén 280 elemből álló termékkört vizsgálnak, ebből százat magyar, százat az osztrák és nyolcvanat a német piacról próbálnak megtalálni és vizsgálni. Nem csak a kettős minőség felmérése a cél. Folyamatosan egyeztetnek a gyártókkal, a nemzetközi vizsgálattal kapcsolatban a fő cél pedig az, hogy a megoldásokat megtalálják a hazai jogalkotáshoz.

A várható eredmény hasonló lesz a 2017-es vizsgálathoz: „a kiválasztott termékek 20–30 százalékában különböző mértékben és különböző formában a kettős minőség fellelhető, kimutatható” – mondta a Nébih-laboratórium igazgatója.

A feldolgozott élelmiszerek körében vizsgálódnak, és olyan márkás termékeket tesztelnek, amelyek több országban, több piacon jelen vannak. Ezek feldolgozott termékek: bébiétel, alkoholos italok, készételek és félkész ételek.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Philipp Guelland

Oroszország pragmatikus kapcsolatok kialakítására törekszik az Egyesült Államokkal - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

MTI Fotó: Baranyi Ildikó
 Az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban tett ígéretek betartását, a magyarság jogainak alkotmányos elismerését követelték a román kormánytól a Magyar Polgári Párt (MPP) felhívására összegyűlt tüntetők szombaton Sepsiszentgyörgyön.
Szombattól hőségriadót rendeltek el

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel csütörtökön azt közölte: péntektől határozottan erősödik a nappali felmelegedés, a maximum hőmérsékletek akár a 39 Celsius-fokot is elérhetik.

2020. július 11., szombat, Nóra,Lili