Ismét barna medve lépte át az országhatárt az Aggteleki Nemzeti Park területénél

Téma: 
2015 május 03-án  egy Lengyelországban GPS jeladóval ellátott barna medve jött át az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánal. A nyomkövetős állat jelenleg is a térségben tartózkodik Rudabánya közelében.
   
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság ezúton tájékoztat mindenkit, hogy a szlovák kollégáktól kapott értesítés szerint, vasárnap egy rádió telemetriával (nyomkövetővel) ellátott barna medve (Ursus arctos) lépett be Magyarország területére a Szuhafő településtől északra.
A medve az utolsó adat szerint Rudabányától és Ormosbánya között tartózkodott, és északi irányba tart Felsőtelekes településhatár irányába.
 
A Lengyelországban megjelölt, Iwo néven nyilvántartott medve a kapott tájékoztatás szerint nem agresszív természetű, de mivel ragadozóról van mindenképp szükséges az alapvető biztonsági szabályok betartása az alábbiak szerint:
 • Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben
 • Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy hogy a medve ne lássa.
 • Amíg a medve nem veszi észre nem csapjon zajt.
 • Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet
 • Ha a medve nem észlelte a jelenlétét ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon mert az támadásnak veheti a ragadozó
 • Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.
 • Soha ne közelítse meg a medvét, mg akkor sem ha látszólag békés
 • Ne fordítson hátat az állatnak
 • Ne fusson el. (A medve 40 km/h is tud futni)
 • Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen - hogy a medve emberként tudja azonosítani.
 • Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.
 • A medve egy hím példány, és mivel most van párzási időszak a párkeresés során nagyobb területeket bekóborolnak és az esetek többségében később visszatérnek eredeti élőhelyükre.
 A barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett faj, melynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250.000 Ft.
Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása.
Fokozottan védett fajok károsítása, elpusztítása bűncselekmény.
 
A beérkező adatok függvényében az ANP Igazgatóság további tájékoztatást ad a medve mozgásáról az http://anp.nemzetipark.gov.huhonlapon, valamint awww.facebook.com/AggtelekiNemzetiParkIgazgatosag Facebook oldalon.
 
 

 

Kapcsolódó cikkeink

http://gondola.hu/

Andrej Kiska szlovák és Áder János magyar köztársasági elnök közösen vett részt az Aggteleki Nemzeti Park jubileumi ünnepségén.

Illusztráció. MTI Fotó/EPA/EFE/J.L.Cereijido

Hétfőn átjött egy medve Szlovákiából az Aggteleki Nemzeti Parkba, azóta itt bolyong, többen látták is. A székely mondás szerint, a medve nem játék és nem szabad lebecsülni, mi több letegezni sem.

Újabb kameracsapdákat bocsát a nagyragadozók védelme céljából az Aggteleki Nemzeti Park rendelkezésére a Természetvédelmi Világalap (WWF).

2020. december 2., szerda, Melinda,Vivien