A járvány évében valamiért kiváló lesz a borok évjárata

Téma: 

Bár sok minden függ a következő hetek időjárásától, kiváló minőségű borok kerülhetnek idén a pincékbe. A szőlőszüret már javában zajlik.

Országos szinten is átlagos termésmennyiség várható  – mondta Brazsil Dávid  a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az M1 Summa című műsorában.

MTI Fotó Sóki Tamás

 

Hozzátette,

idehaza mintegy 62 200 hektáron termelnek borszőlőt, 65 százalékban fehér fajtájút, és körülbelül egyharmad arányban kékszőlőt.

Európa tekintetében a világ  három legnagyobb bortermelő országa: Olaszország, Spanyolország, Franciaország.

Beszédes, hogy amíg Magyarországnak az átlagos bortermelése olyan 2,5-2,8 millió hektoliter között van évente, addig ennek a három országnak 40-48 millió hektoliter. Tehát Magyarország az uniós tagországok között, ebből a szempontból, a közepesek közé tartozik, de az egyik legnagyobb múltú ország szőlőtermesztés szempontjából. Elég csak a tokaji, egri, balatoni, badacsonyi borokra gondolni.

Európai Unió bortermelésének átlagosan mintegy 2,8-3 százalékát adjuk.

A megtermelt mennyiség 80-85 százalékát hazai piacon értékesítjük. A maradékot különböző országokba exportáljuk.

A fő ország mennyiségi szempontból Németország. A legfontosabb palackozott felvevőpiacunk Nagy-Britannia. Brexit szempontjából Magyarország számára nagyon fontos az, hogy mi lesz az EU-nak a megállapodása. Milyen kondíciókkal fog tudni az európai, köztük a magyar bor is belépni a Nagy-Britannia piacára . A V4-ek országai: Csehország, Szlovákia, Lengyelország, fontos partnereink.

Uniós csatlakozásunk óta nagyon sok ültetvényt újítottak meg idehaza  –  mondja a főtitkár, aki szerint

az elmúlt öt évben folyamatosan növekedett a magyar bortermelés.

Idén a piac bizonyos szereplőit azonban érzékenyen érintette a koronavírus-járvány.

2020 mellett nem mehetünk el csak úgy, mint egy átlagos évjárat, hiszen a pandémia a szőlőborágazatot is erősen érintette. Különösen azokat a borászatokat, amelyek a magas minőségű, egyedi stílusú borokat állították elő, alapvetően a gasztronómiai értékesítésre. Hiszen március közepén egyik napról a másikra állt le ez a vendéglátás. Így számukra kifejezetten nehéz gazdasági helyzet alakult ki.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az igazságügyi minisztérium parlamenti államtitkára szerint "másként nem is nagyon képzelhető el a tiltott határátlépés, mint ennek a határzárnak a megrongálásával", tehát azt csak úgy akadályozhatják meg, ha annak megrongálását büntethetővé teszik.Elegendő...

MTI/EPA/Pete Summers

A brit miniszterelnök szerint csak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló jelenlegi megállapodástervezettel képzelhető el az Egyesült Királyság zökkenőmentes kilépése az Európai Unióból.

2021. január 23., szombat, Zelma,Rajmund