A járványgörbe egyértelműen lefelé mutat

Téma: 

Fontos az önkéntes jogkövetés

A védekezés jelenlegi szakaszában is fontos az önkéntes jogkövetés – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a csütörtöki online sajtótájékoztatón. Lakatos Tibor rendőr ezredes hozzátette: az elmúlt hét végén pozitív tapasztalatokat szereztek a védelmi intézkedések betartásának ellenőrzésekor, minimális számban kellett intézkedniük a rendőröknek.

MTI/EPA/Diego Azubel

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzési rendszerére már 1979-en regisztráltak, jelenleg 852 felhasználója van. Az elmúlt 24 órában 53-an szegték meg a karantén szabályait – közölte. Hozzátette: összességében már meghaladja a 16 ezret a távellenőrzések száma, és szerencsésnek nevezte, hogy mindössze 431 esetben kellett a helyszínen ellenőrizni a szabályok betartását. Ennek a rendszernek az alkalmazása jelentős energia- és humánerőforrás-megtakarítást eredményezett.

A hétvégi hatósági intézkedésekkel összefüggésben példaként említette, hogy a fővárosban a közterület-felügyelőkkel, polgárőrökkel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival több mint kétszázan láttak el szolgálatot és ellenőrizték a védelmi intézkedések betartását. Megismételte: kevés esetben kellett intézkedniük, azt tapasztalták, hogy az emberek tisztában vannak a szabályokkal, és a vendéglátóhelyek üzemeltetői is betartják a munkavállalóikra vonatkozó szabályokat, valamint arra is ügyelnek, hogy a vendégek is be tudják tartani azokat.

A veszélyhelyzet megszűnése nem függ a beutazási korlátozásoktól

A tranzitforgalomban kijelölt pihenőhelyekről azt mondta: addig lesznek korlátozottan használhatók, amíg lesznek olyan országok, amelyekből nem lehet korlátozás nélkül belépni Magyarországra, illetve amíg a magyar állampolgárok csak úgy léphetnek be az adott országba, ha hatósági házi karanténba vonulnak. Példaként említette Romániát és Ukrajnát.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy meddig tervezik fenntartani a hatósági házi karantén intézményét, azt mondta: a veszélyhelyzet megszűnése nem függ a beutazási korlátozásoktól, továbbra is maradhatnak olyan országok, ahonnan beutazva a járványügyi helyzet továbbra is indokolja a 14 napos korlátozó intézkedés fenntartását, továbbá az adott országok állampolgárainak a beutazásának a tiltását. Megjegyezte: Európában is vannak olyan országok, ahol a fertőzöttség magasabb, mint Magyarországon. Hozzátette: a cél az, hogy a lehető legtöbb országra kiterjesszék az utazási könnyítéseket, ugyanakkor a járványhelyzet figyelembevételével és a más országokkal kötött kétoldalú megállapodások alapján alakítják ki az utazásokkal kapcsolatos szabályokat.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az Orbán Viktor kormányfő múlt pénteki rádióinterjújában említett bevetési egységek hogyan fogják lokalizálni a járványt az idősotthonokban és a kórházakban, az ezredes azt mondta: a szakemberekből álló egység feladata az lesz, hogy azokon a helyeken, ahol a fertőzés megjelenik, megtegyék az elsődleges intézkedéseket, gátat szabva ezzel az újabb fertőzéseknek. Úgy fogalmazott: a helyi szakemberek segítő csoportjaként a helyszínen fognak segítséget nyújtani.

A járvány egyértelműen lecsengőben van

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy – mondta az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón. Müller Cecília ismertette: az elmúlt 24 órában 29 új fertőzöttet regisztráltak, és öt ember halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 1229, 427 beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Közölte, a járványügyi adatokat mindennap elemzik, hogy egy esetleges gócpont kialakulásánál azonnal cselekedni tudjanak.

Elmondta: a heti járványügyi adatokat elemezve kirajzolódik a magyarországi járványgörbe. Eszerint a március 4-i első megbetegedések után fokozatosan emelkedett a görbe. A 10. héten 9, a 11. héten 30 megbetegedést, majd az ezt követő hetekben 100, 200, 300 körüli új fertőzést regisztráltak, a csúcs pedig a 15. héten volt, ekkor 712 ember fertőződött meg.

A 16. héttől folyamatos csökkenés látható. Az első haláleset a 11. héten történt, a legtöbb, 91 haláleset a 16. héten volt.

Elmondta: számos környezeti és szociális tényező határozza meg egy járvány mértékét és lefolyását. Ezeket annak érdekében elemzik, hogy egy esetleges második hullám esetén még a jelenleginél is hatékonyabb intézkedések legyenek bevezethetők. Az adatokból kitűnik, hogy a fertőzöttek 58 százaléka nő és 42 százalékuk férfi. A leginkább érintett a 65–79 éves korosztály. Közülük kerül ki a fertőzöttek 25 százaléka. Húsz százalékuk 80 évnél idősebb, illetve 15 százalékuk 50–59 éves.

Százezer lakosra 40 regisztrált fertőzés, illetve 5 haláleset jutott Magyarországon. Leginkább a fővárosban terjedt a vírus, ahol 100 ezer lakosra 106 pozitív eset jutott, míg Békés megyében csupán 3.

Ezer minta közül egy

Érdekességként említette Müller Cecília, hogy ezer mintát teszteltek, amelyek a vírus megjelenését megelőzően az influenzaszezon miatt végzett, úgynevezett légúti panelvizsgálatok után maradtak meg. Az ezer minta közül egy március 12-i mintában találtak koronavírust, a korábban levett mintákban nem. Ebből pedig az következik, hogy valóban március 4. körül jelent meg a vírus Magyarországon, vagyis akkor, amikor deklarálták a járványhelyzetet – ismertette.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy számos idősotthonban végeztek fertőtlenítést. Az eljárás pedig bármikor megismételhető, ha szükséges.

Ugyancsak kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a hatóságok folyamatosan végzik a fürdők és a strandok ellenőrzését. Ez nem csak az idei nyárra érvényes, mert a strandszezonban fokozott a népegészségügyi kontroll.

Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy csak akkor végeznek tesztet, ha felmerül a fertőzés gyanúja, egyébként csak lázmérés és egy kérdőív kitöltése előzi meg az igényléseket.

Forrás: hirado.hu

Kép: MTI/EPA/Diego Azubel 

Kapcsolódó cikkeink

Világszinten ötezer milliárd dollárral nőhet a nők fizetése a következő öt évben, szerepük a világgazdaságot tekintve a következő évtizedben olyan nagy lehet, mint India és Kína népességéé – mutat rá az Ernst & Young Nők – Az új feltörekvő piac című tanulmánya....

Minden ötödik élelmiszer-áruházlánc mérlege többet mér, míg a kisebb élelmiszerüzleteknél minden negyedik próbavásárlásnál állapítottak meg többletfelszámítást az ellenőrök - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

EPA

Ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, az Egyesült Államok átgondolja a tagságát is az ENSZ Egészségügyi Világszervezetében.

Ferenc pápa hétfőn koszorút dobott Lampedusa szigeténél a tengerbe az itt életüket vesztett menekültek emlékére első apostoli útján, amely az Európa és Afrika közötti olasz szigetre vezette.A pápa repülővel érkezett Lampedusára, majd a parti őrség hajójára szállva a nyílt...

2020. július 10., péntek, Amália