Jelentősen nőtt az állami vagyon, csökkent az államadósság

Téma: 

Jelentős mértékben, 2018 végéig 6093 milliárd forinttal nőtt az állami vagyon, az adósságállomány pedig évről-évre kisebb – fejtette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

 

A tárcavezető rámutatott, a magyar gazdaságpolitikáról folyamatos a vita, amelynek lényege, hogy milyen összetevői vannak a növekedésnek. Azok a hangok már kezdenek elhalkulni – fűzte hozzá –, amelyek arról szóltak, hogy csak az uniós források növelik a magyar gazdaságot. Ha ez így lenne, akkor valószínűleg minden kelet-közép-európai ország gazdasága nagyjából hasonló mértékben növekedne.

MTI Fotó

Ehhez képest Lengyelország gazdasága kicsit több mint 4 százalékkal nőtt tavaly, Szlovákiáé és Csehországé 2 és 2,5 százalék között, míg Magyarországé több mint 5 százalékkal – mondta Varga Mihály.

„A másik állítás az szokott lenni, hogy a kormány úgymond vagyont él fel, vagy növeli az adósságot. Ezt is nagyon könnyű cáfolni, hiszen jól lehet látni, hogy az adósságállomány évről-évre kisebb” – emelte ki, hozzátéve, azt is szeretnék bizonyítani, hogy az állam „gondos gazda” módjára bánik a rábízott vagyonnal.

„Tehát miközben nem adósodtunk el, nem vettünk fel hiteleket, miközben az uniós forrásokat hatékonyan használjuk fel, az állami vagyont is tudtuk gyarapítani” – mondta.

Hangsúlyozta: a magyar gazdasági modell kiindulópontja 2010 óta változatlan: egyrészt több munkahelyre van szükség, másrészt csökkenteni kell az államadósságot.

Hozzátette, ma több mint 800 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben, és az államadósságot az elmúlt években a nemzeti jövedelem 83 százalékáról a tavalyi év végére – bár a végleges számok még nincsenek meg – várhatóan 68 százalékára sikerült csökkenteni.

Ezt is folytatni kell, olyan „gazdaságpolitikai mixet” kell kialakítani, amellyel egyszerre lehet az államadósságot csökkenteni, a nagyon fontos beruházásokat megvalósítani és az adócsökkentésekkel a versenyképességet a jövőben javítani – emelte ki a pénzügyminiszter.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy a vagyongyarapodáshoz a jelentős állami beruházások és fejlesztések is hozzájárultak, és fontos stratégiai vagyonelemek is visszakerültek állami tulajdonba. Példaként a Molt említette, emlékeztetve, hogy az olajtársaságban újra vagyonrészt szerzett az állam 2010 közepére.

Kifejtette, a teljes állami vagyon 62 százaléka ingatlantulajdonban van, 21 százaléka különböző tulajdoni részesedésben (például cégekben), és a különböző eszközök, gépek is a vagyon részét alkotják.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Elszámoltatná a CÖF a nemzeti vagyon kezelőit

Meg kell vizsgálni, hogyan gazdálkodtak a 2002 és 2010 közötti kormányok a nemzeti vagyonnal - véli a Civil Összefogás Fórum (CÖF), amely szerint az ügyben fontos tisztán látni, számonkérhetők lehetnek a most összefogást tervező ellenzéki politikusok.

Az egyházi vagyon védelmében

A betöréses lopások megelőzését szolgáló, vagyonvédelmi témájú megbeszélést tartott a történelmi egyházak képviselőivel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság.

http://kozepsuli.hu/

2016-ra a világ leggazdagabb 1 százalékának kezében lesz a globális összlakosság együttes vagyonának több mint fele - közölte a szerdán kezdődő davosi világgazdasági fórum előtt az Oxfam.

Simon-ügy – Rubovszky: továbbra sem tudni a vagyon eredetét, amelyről Mesterházyt is kérdezné a mentelmi bizottság

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága elnökének közlése szerint sem a legfőbb ügyész válaszlevele, sem Simon Gábor hozzátartozóinak vagyonnyilatkozata nem ad választ a volt szocialista politikus bécsi számláján lévő több száz milliós összegre.

 

2020. augusztus 3., hétfő, Hermina