A Jobbik attól fél, Amerika háborúba sodorja Magyarországot

Téma: 

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint, ha Magyarország nem gondolja fekete-fehérnek az ukrán-orosz konfliktust, akkor önálló külpolitikai arculatot kell felvállalnia. A Jobbik éppen emiatt indítja el aláírásgyűjtését, amelynek egyik kérdése arra vonatkozik, hogy Magyarország, akár a NATO-tagságával kapcsolatos kötelezettségei ellenére is maradjon semleges egy esetleges ukrán háborúban.

 

Sajnos a veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztáson a Jobbik nem érte el azt az eredményt, amire számítottak – mondta a 180 percben Vona Gábor, a párt elnöke. A politikus szerint a február 22-ei voksolás azt mutatja, hogy az embereknek elege van „a kormányzás arroganciájából, urizálásából és korrupciójából”, és ahhoz az indulóhoz húznak, akiről leginkább elhiszik, hogy képes megverni a Fidesz jelöltjét.

Vona Gábor hozzátette, Tapolcán, az áprilisban soron következő újabb parlamenti időközin a Jobbiknak nagyon komoly esélyei vannak, hogy az ő jelöltje legyen a befutó, és újabb szöget verjenek a „kétharmad koporsójába”.

 
Arra a riporteri felvetésre, hogy az előző évi országgyűlési választások adatait tekintve, most Veszprémben a Jobbik szavazóinak a fele otthon maradt, a pártelnök azt mondta, nem hinné, hogy ez így lett volna. Úgy látja, a szavazók arról tettek tanúbizonyságot, hogy a magyar társadalom a Fideszt bünteti.
 
Veszprémben a baloldali pártok által is támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyert 42,66 százalékkal. Némedi Lajosra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,14 százaléka szavazott. Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,57 százalék támogatta.Vona Gábort a Kossuth Rádió műsorában kérdezték a Jobbik oroszországi kapcsolatairól is. Arra a megfogalmazásra, hogy a párt a kelet-európai állam egyik európai hídfőállása lehet, úgy reagált, a Jobbiknak következetes Oroszország-politikája van, 2006 óta folyamatosan partneri kapcsolatot kíván kiépíteni Oroszország és Magyarország tekintetében.  Mint hozzátette, „isten ments”, hogy ez a kapcsolat kritikátlan legyen, tudomása szerint például a Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítását, illetve áthelyezését a magyarországi pártok közül egyedül a Jobbik szorgalmazza. Ez pedig komoly konfliktusforrás az orosz diplomáciával, a budapesti nagykövetséggel.
 
Vona Gábor szerint az is nagyon fontos, hogy Oroszország az egész magyar történelem során fontos viszonyítási pont volt, ami a jövőben is így marad. Mint fogalmazott, lehet szeretni vagy nem szeretni Oroszországot, vagy Putyin orosz elnököt, de Magyarországnak nem érdeke az oroszellenesség. Hozzátette, úgy mondja mindezt, hogy őt személyes, családi tragédiái is oroszellenességre inspirálhatnák.
 
Vona Gábor hangsúlyozta, Magyarország érdeke, hogy a német-orosz-török háromszög mindhárom csúcsával megpróbáljon harmonikus kapcsolatot kiépíteni. Megelégedéssel tölti el ezért, hogy az elmúlt hónapokban pont ennek a három nagyhatalomnak a vezetője látogatott el Magyarországra. Úgy látszik, a kormány is belátta, hogy ez az a három ország, amellyel fontos a partneri kapcsolat – tette hozzá.Vona Gábor arról is beszélt, szerinte, ha Magyarország nem úgy gondolja, hogy az ukrán-orosz konfliktus – amely egyébként szerinte amerikai-orosz konfliktus – nem annyira fekete-fehér, mint ahogy azt esetleg az európai uniós média egésze lefesti, akkor hazánknak igenis, önálló külpolitikai arculatot is fel kell vállalnia. Mint hozzátette, ő inkább attól félti Magyarországot, hogy az EU, a NATO és különösképpen az Egyesült Államok nyomására belesodródik egy háborúba.A Jobbik éppen emiatt indítja el aláírásgyűjtését, amelynek negyedik kérdése arra vonatkozik, hogy Magyarország, akár a NATO-tagságával kapcsolatos kötelezettségei ellenére is maradjon semleges egy esetleges ukrán háborúban. A másik három kérdés témája a negyven évi munka után történő nyugdíjba vonulás lehetőségének kiterjesztése a férfiakra, az ingyenes internet és a bevándorlás szigorítása.
 
Forrás: 180 perc/Kossuth Rádió 

Kapcsolódó cikkeink

Az Amerika Kupa a nemzetközi professzionális vitorlázás csúcsa, ahol a legtapasztaltabb kapitányok és a legjobb legénységek gyűlnek össze, hogy egy olyan környezetben versenyezzenek, ahol nagy a nyomás, állandóak a drámai események és óriási az izgalom.

Kizárták Szegedi Mártont a Jobbik miskolci, önkormányzati frakciójából

Kizárták Szegedi Mártont a Jobbik miskolci, önkormányzati frakciójából – erről közleményben tájékoztatott szerdán a párt másik két helyi képviselője.

Fotó - Wikimedia Commons

Ismét a labrador retrivert választották az Egyesült Államok legnépszerűbb kutyafajtájának - derült ki a legújabb nyilvántartási statisztika adataiból. A labradorok legújabb győzelmükkel immár negyed évszázadosra növelték uralkodásukat.

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez