Jöhet még ennél nagyobb hideg is

Téma: 

Melegszik az időjárás a napokban, meg általában már vagy száz éve, de mint a januári tapasztalatok mutatják, ez nem azt jelenti, hogy vége a nagy zimankóknak. A klímaváltozás ellenére, még könnyen előfordulhatnak az ideinél hidegebb telek, akár a mínusz 35 fokos rekord is megdőlhet a jövőben.

 

Vargabetű a hazai klímatörténetben az újév utáni héten érkezett extrém hideg. Attól, hogy most kemény mínuszok vannak, az éghajlatváltozás még zajlik, és egy irányba halad – Magyarországon is.

Mínusz 35 sem cáfolná a melegedést

Az elmúlt több mint száz év adatai alapján kirajzolódó trend azt mutatja, hogy ha emberi léptékkel  viszonylag lassan is, de biztosan melegszik az éghajlat. Igaz, ez nem azt jelenti, hogy a jövőben nem lehetnek kilengések, egy-egy a mostaninál is keményebb tél Magyarországon – mondta Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

Ez azt jelenti, hogy a következő években, évtizedekben akár a mínusz 35 fokos eddigi abszolút magyarországi hidegrekord is megdőlhet, amit 1940. február 16-án detektáltak Miskolc-Görömbölytapolcán. Fontos azonban, hogy a globális felmelegedés miatt az extrém hideg telek valószínűsége egyre kisebb – hangsúlyozta a szakember.

Rövidül a tél

A melegedés a leghidegebb évszak, január sokéves adataiból is látszik. A telek átlaghőmérséklete a legutóbbi intenzív melegedés időszakában 1981-től 1,3 °C-os emelkedést mutat. A melegedő tendenciával együtt kevesebb hideggel kapcsolatos szélsőség fordul elő.

 

1901-2015 között a fagyos napok évi száma 14 nappal csökkent az országban, kevesebb a zord nap is, közel egy héttel, a téli napok száma pedig mintegy 6 napos csökkenést mutat a múlt század elejétől.

Trenddel szemben

Az OMSZ kimutatásai szerint a 2016/2017-os tél első hónapja, a december, országos átlagban 1,2 fokkal hidegebb volt az 1981-2010-es normál értéknél, vagyis a korábbi három évtized átlagánál. Majd január 5-től kezdődően, jött a még nagyobb hideg az egész ország területén. A legalacsonyabb hőmérsékletek országos átlagban közel 10 fokkal elmaradnak a sokéves átlagtól a január 5-ével kezdődő időszakban. A 2016/17-es tél eddigi leghidegebb éjszakáját január 8-án volt, Tésán, ahol mínusz 28,1° fokig süllyedt a levegő hőmérséklete.

Jó volt az ötödik helyre

A napi minimum-hőmérsékleti értékek alapján a 2017. január 5-9. közötti időszak az ötödik leghidegebb volt az elmúlt 117 év azonos időszakát tekintve a Budapest belterületén mért adatok alapján. Idén az említett januári időszakban mínusz 10,14 fok volt az országos átlag minimumhőmérséklet.  A január 5-9. közötti napokat tekintve a rekordév 1947 volt, amikor mínusz 14.1 fok volt az átlagos minimumhőmérséklet. Ugyancsak nagyon hideg volt az év első hónapjának első harmada 1901-ben, 1938-ban és 1985-ben – ezek az esztendők előzték még meg a listán 2017-et.

Inkább a múlt század első felében

Igazán emlékezetes hideg legutóbb 2012 februárjában volt, amikor a havi átlaghőmérséklet közel 6 fokkal maradt el sokéves átlagtól. Különösen a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben volt zord az idő, ahol -9 fok körüli havi átlagok adódtak. A nyugatabbra fekvő területeken ennél jóval magasabb havi középhőmérsékleteket, mínusz 1 fok körüli értékeket mértek, de a februárhoz képest ez is nagyon alacsony hőmérsékletnek számított.

Hidegebb telek azonban jellemzően a múlt század első felében fordultak elő. Kemény telek voltak, illetve egy-egy téli hónap nagyon zord volt az 1928/29-es, 1939/40-es, majd az 1984/85-ös télen. Az ezredforduló után például 2003 januárjában is előfordultak kemény fagyok, Zabaron mínusz 31,9 fokot mértek január 12-én.

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

Kikapcsolási moratóriumot hirdet keddtől vasárnapig az Elmű-Émász az extrém hideg idő miatt az Émász szolgáltatási területén, Borsod, Heves és Nógrád megyében - közölte a szolgáltató.

Többnyire napos idő lesz, havazás is előfordulhat, nagy mennyiségű hó azonban nem hull. Viharossá fokozódhatnak a széllökések és éjszaka akár -15 fok is lehet. Vasárnap éjszaka brutális hidegre számíthatunk, akár -24 fokot is mutathat a hőmérő.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Az E.ON energiaszolgáltató január 22-ig meghosszabbítja a kikapcsolási moratóriumot a lakossági ügyfeleknél az elhúzódó, rendkívüli hideg miatt - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

EPA

Vörös kód figyelmeztetést adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtök estétől a nagy hideg miatt.

2020. szeptember 30., szerda, Jeromos