Jöhet a mindennapos éneklés az iskolákban

Téma: 

Sikeres volt az Europa Cantat kórusfesztivál Pécsett - mondják a szervezők és a város vezetői. Úgy látták, hogy az elmúlt napokban a pécsiek többsége is jól szórakozott, a rengeteg külföldi pedig fellendítette a turizmust.

Látványos gálaműsorral zárult szombaton, Pécsen a 19. Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozó. A 10 napig tartó fesztivál ideje alatt minden a zenéről szólt. A Zsolnay-negyedben mindennap közös éneklést tartottak, a művészek a megszokott színpadok mellett is, kertekben, udvarokban, de még a belvárosi házak erkélyein is zenéltek. Az érdeklődők fejleszthették ének- és zenetudásukat is: több mint 40 műhelyt nyitottak, ahol a gregoriántól az afrikai dobok ritmusáig várták a közönséget, a vállalkozó kedvűek pedig még a beatbox, vagyis a szájdob technikáját is megtanulhatták.

 Koszticsák SzilárdAz Europa Cantat 1959-ben német és francia karnagyok kezdeményezésére jött létre. A háromévente megrendezendő programsorozatnak Pécs már nem először ad otthont, 1988-ban is a baranyai megyeszékhelyen tartották a kontinens legnagyobb kórusfesztiválját. Az idei rendezvényre a világ több mint negyven országából több mint négyezer énekes, karnagy, zeneszerző és zenei szakember érkezett. A kormány Pécs városával közösen egymillió euróval járult hozzá az Europa Cantat magyarországi megszervezéséhez.Az emberi erőforrások minisztere a sikeres fesztivál után bejelentette, hogy a tárca tervei között szerepel a mindennapos éneklés bevezetése az iskolákban. Balog Zoltán azt mondta, ez nem a tananyag növelését jelentené, mert azt inkább csökkenteni szeretnék, inkább egy olyan lelkületet vinnének az iskola életébe, amiből azok is profitálnak, akiknek nincs túlságosan jó hangjuk.A következő Europa Cantatnak 2018-ban az észt főváros, Tallinn ad majd otthont.Forrás: hirado.hu, M1Kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

Illusztráció

Megnyílt a közforgalom számára az M0 autóút M6-51. sz. főút közötti 11 km hosszú, 3 forgalmi és egy leálló sávos, Szeged felé tartó félpályája. Az új útszakaszt Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár adta át 2013. június 30-án, Csepelen.

Illusztráció

Az idén a magyar gazdaság teljesítőképességének köszönhetően lehetővé válik, hogy továbbfoglalkoztassák a közfoglalkoztatottakat, így több mint 200 ezer ember képzéssel, munkával tölti majd a telet - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán a Kossuth Rádió 180 perc...

Túllépte a tízmillió követőt Ferenc pápa többnyelvű Twitter-fiókja - közölte a Vatikáni Rádió. A tízmilliomodik követő szombat este fél tíz után olvasta el az egyházfő legutolsó, 140 karakteres üzenetét.

2020. január 21., kedd, Ágnes