Jókai Mór születésnapja van, mégsem örvend az irodalom

Téma: 

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018-óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján.

Az olvasás kifakulásával elkezdett a művészet is kiveszni a mindennapi életből. Manapság inkább vizuális irányba tolódtunk el, és sokkal szívesebben nézik az emberek a televíziót, mintsem, hogy olvassanak.

hirado.hu

Temetik az irodalmat

– mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette, a széppróza ezzel szemben még nem halott, hiszen történetekre mindig szükségünk lesz.

Demeter Szilárd szerint sajnálatos módon hazánkban a prózaírók már nem az olvasóknak írnak, hanem sokkal inkább egymásnak, és ezáltal egyre jobban elveszítik közönségüket. Ezért érzi feladatának a Petőfi Irodalmi Múzeum, hogy visszavigyék az emberekhez ezt a gyönyört.

A kortárs írókból az alázat hiányzik, amit elődjeik képviseltek. Márai Sándor több művében is foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Ha ma magyar írót szeretnénk eladni a világban, akkor az elsők között Márai van, Szabó Magda a második

– fogalmazott az igazgató.

Forrás: hirado.hu

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Bruzák Noémi

A diákok emelt- és középszinten adnak számot tudásukról országszerte; a vizsgák mindkét szinten 240 percig tartanak: középszinten az I.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2019/2020-as tanév május-júniusi érettségi időszaka – közölte az Oktatási Hivatal az csütörtökön az MTI-vel.

Illusztráció

Ma reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik, középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit. A köznevelési államtitkárság az MTI-hez eljuttatott összegzésében azt...

2021. március 2., kedd, Lujza